Voda uzorkovana iz česme u Sremskoj Kamenici je zdravstveno neispravna, te nije za piće, zvanično je mišljenje Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Ova vest dolazi nakon što je novoimenovana direktora ovog instituta, Milena Tabaković, inače ćerka guvernerke Narodne banke Srbije, proglasila tajnim podatke o higijenskoj ispravnosti vode. Zbog toga će i opozicija u Novom Sadu danas podneti krivičnu prijavu.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu, odnosno Mišljenju o zdravtsvenoj ispravnosti uzorka vode za piće, taj uzorak je zdravstveno neispravan, i to zbog prisustva mikroorganizma, odnosno bakterije pseudomonas aeruginosa.

„U odnosu na savremena stručna saznanja, utvrđeno prisustvo mikroorganizma pseudomonas aeruginosa predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje, stare i bolesne osobe). Voda se ne preporučuje za upotrebu dok se primenom odgovarajućeg tehničkog/tehnološkog postupka ne obezbedi zdravstvena ispravnost vode za piće“, navodi se u Mišljenju koje potpisuje prim. dr Emil Živadinović, šef Odseka za humanu ekologiju i lekar specijalista higijene i medicinske ekologije.

Foto: Privatna arhiva

Ovo mišljenje je, inače, odgovor građaninu koji je tražio za sebe da vidi kakva je ispravnost vode. Voda je uzorkovana 5. septembra, a odgovor je poslat pet dana kasnije.

Inače, protiv novopostavljene direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Milene Tabaković, opozicija danas podnosi krivičnu prijavu.

Opozicija će to učiniti jer je Tabaković proglasila tajnim analize o higijenskoj ispravnosti vode.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, u avgustu su u vodi u Novom Sadu pronađeni valjkasti crvi, a gradska uprava uveravala je građane da je voda ipak bezbedna. O neispravnosti je javnost, bez obzira na uveravanja predstavnika vlasti, Institu ipak obavestio, nakon čega je sa njegovog čela smenjen dosadašnji direktor, epidemiolog Vladimir Petrović. Na njegovo mesto postavljena je Tabaković.

BONUS VIDEO Čija tajna je (ne)ispravnost vode u Novom Sadu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare