Banja u kojoj imaju lekovitu vodu, ali nemaju „česmovaču“

Društvo 12. jun. 202117:27 > 17:28
Podeli:
Prolom banja
Foto: Shutterstock/Nikola Barbutov

Prolom banja ima lekovitu vodu, ali ne i vodu za piće sa česme. Tek se kreće u izgradnju vodovoda. Radovi vredni 40 miliona dinara počeće iduće nedelje, a trebalo bi da budu završeni do kraja godine, prenosi RTS.

Radomir Miletić već pola veka u Prolom banji dočekuje goste u udobnim sobama uz ograničenu upotrebu vode. Kaže da gostima vodu za piće donosi sa banjskog izvora, a tehničku vodu koristi iz bunara koji često puta i presuši.

„Ovde stvarno nema vode. Gore ne daju vodu samo u flaše, banjsku vodu. Ima neka javna česma, ali celo naselje da ide na tu javnu česmu to je stvarno loše“, kaže Radomir Miletić, vlasnik smeštaja u Prolom banji, a prenosi RTS. 

Problem sa vodom jedino nema Hotel „Radan“ koji ima sopstveni vodovod, dok je ostale meštane vest o izgradnji vodovodne mreže obradovala.

„Taj problem traje kako ja znam za sebe. Sada su nam obećali da ćemo da dobijemo vodu i mi čekamo taj dan“, navodi Novka Dunjić iz Prolom banje.

Prolom banja
Foto: Shutterstock/Nikola Barbutov

„Ako to stvarno bude, to će da bude oduševljenje. Prosto ljudi ne veruju, jer eto tako unazad nekoliko godina se nadaju, biće ove godine, biće ove i tako obećanje stalno“, dodaje Petrović Vesna.

U Prolom banji više od hiljadu domaćinstava nema vodovod. Zato je samo stotinak vlasnika kategorisalo smeštajne kapacitete.

Lokalna samouprava je već uradila jedan rezervoar za vodu, a do kraja leta završiće se i drugi, kao i crpna stanica sa pumpnim postrojenjem.

„Rezervoare smo finansirali iz sopstvenih sredstava opštine Kuršumlija, a mrežu za vodosnabdevanje finansira Ministarstvo privrede. Ukupna vrednost radova je oko 40 miliona dinara, rok završetka svih radova je do kraja 2021. godine“, objašnjava Radoljub Vidić, Predsednik opštine Kuršumlija.

Uporedo sa vodovodnom mrežom radiće se i kanalizacija, a u planu je i postavljanje novog kolektora otpadnih voda.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar