Gosti jutarnjeg programa NOVA S, pesnik Ljubivoje Ršumović i profesorka književnosti Anđelka Petrović u "Reči jutra" govorili su o tome zašto je "slučaj Desanke Maksimović" privukao veliku pažnju javnosti, dok su Crnjanski, Popa, Sremac i Desnica "tiho nestali" iz školskih programa.

„Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu“, citirao je pesnik Ljubivoje Ršumović čuvenu pesmu „Krvava bajka“ Desanke Maksimović, odgovarajući na pitanje zašto je poezija čuvene pesnikinje isključena iz programa trećeg i četvrtog razreda srednje škole odlukom komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

„Desanka i još jedan pisac koji je „nestao“, Vladan Desnica, škola su pisanja, čestitosti, etičkih normi – ukidati to znači vraćati se u neku prošlost… o kojoj ne treba pričati mnogo“, rekao je Ršumović, i dodaje da se oseća nedostajnim da brani Desanku Maksimović, a da ne zna ni od koga je brani.

Foto: Wikipedia/Vojin Todić fotoreporter Jedinstva

Lišiti đake njenog dela, rekao je Ršumović, isto je kao ostaviti glumce i reditelje bez Hamleta i Šekspira.

„To je budalaština svojstvena našem narodu, vlastima, da pravi incidente da bi se pričalo i da bi se moglo reći “pa ne, šalili smo se” pa se staviti na stranu odbrane. To su političke igre, kojima ja nisam dorastao.“, ocenio je Ljubivoje Ršumović.

Profesorka književnosti Anđelka Petrović podseća, međutim, da đaci u Srbiji poeziju Desanke Maksimović uče i proučavaju od početka osnovne, pa sve do kraja srednje škole.

„Ona je najzastupljeniji pisac u našem školskom programu, pa čak i ako njena zbirka „Tražim pomilovanje“ bude „izbačena“ iz programa za maturante, Desanka Maksimović biće zastupljena koliko i Ivo Andrić“, naglasila je profesorka Petrović.

Pročitajte još:

Prema njenom mišljenju, Desanka Maksimović je pesnikinja čije delo „brzo dopire do srca čitalaca“, pa je zato reakcija javnosti na „izbacivanje“ njenih zbirki iz gradiva završnih razreda srednjeg obrazovanja bila burna, dok se, kako kaže,  „nije dizala prašina ni kada su izbačeni „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca, „Lament nad Beogradom“ Crnjanskog,  Rakićeva „Simonida“ ili  „Manasija“ Vaska Pope.

Ršumović i Petrović su se složili da će „dizanje prašine“ oko dela Desanke Maksimović učintii da poraste interesovanje za njenu poeziju među čitaocima, mlađim i starijim podjednako.

„Đake je već zaintrigiralo njeno delo, đaci i maturanti mi šalju poruke, i raspituju se ‘da li je to ona zbirka’ koju smo proučavali“, rekla je profesorka Anđelka Petrović.

Inače, večeras u 18h će naši poznati glumci čitati poeziju Desanke Maksimović ispred Ministarstva prosvete u 18 časova, kao vid protesta zbog „izbacivanja“ njene poezije iz gradiva za treći i četvrti razred srednje škole.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare