Foto:Screenshot/Youtube/AgroTV Srbija

Dragoslav Gaga Ivanović, jedan od najznačajnijih vinara u Srbiji, preminuo je jutros nakon kratke borbe sa teškom bolešću, preneo je portal Vino & fino.

Ivanović je, podseća sajt vinoifino.rs je pre dve decenije hrabro nastavio prekinutu porodičnu tradiciju i bio prvi koji je domaćem tržištu ponudio izvanredan prokupac, u vreme kada je ta sorta bila na ivici nestanka

To čuveno Ivanovićevo vino iz 2003. postalo je reper za stil i kvalitet dobrog župskog prokupca, a Gagino ime velikim slovima upisano je u vinsku istoriju Srbije. Da nije bilo njega, njegove vizije, beskompromisnog stava i njegovog velikog vina, sasvim je izvesno da bi prokupac u Srbiji i dalje bio marginalna sorta. Gaga Ivanović svojim je delom, prkoseći trendovima i predrasudama, uspeo da lansira prokupac u red vrednih, cenjenih i autentičnih sorti.

Dragoslav Gaga Ivanović rođen je 1959. godine, u porodici koja je pre Drugog svetskog rata u svojoj porodičnoj vinariji priozvodila oko pola miliona litara vina godišnje. Njegov deda, po kome je Dragoslav dobio ime, bio je jedan od najcenjenijih i najvećih župskih vinara tog doba. Na tom istom imanju, u istom porodičnom podrumu, Gaga je početkom dvehiljadatih, uz podršku supruge Nine, ćerke Nadežde i sina Ivana, iz pepela ponovo podigao vinariju i obnovio proizvodnju. Vrlo brzo, usledilo je priznanje domaćeg tržišta, a nakon toga i svetskih vinskih autoriteta.

Prokupac Ivanović iz 2011. godine prvo je srpsko vino od autohtone sorte koje je na međunarodnoj sceni ocenjeno sa više od 90 poena i to od strane britanskog vinskog kritičara Džejmija Guda. Takođe, Gaga Ivanović bio je prvi i do sada jedini srpski vinar o kome je reportažu, iz pera novinara Iana Bankrofta, objavio čuveni Wine Spectator, u decembarskom izdanju 2011. godine.

Osim po odličnim i autentičnim vinima, bio je poznat i kao izvanredan domaćin, izuzetno vešt i strastan kuvar, te duhovit, otvoren i srdačan čovek. U velikoj berbi 2017. godine, iz svojih najboljih vinograda sa potesa Varina, Gaga je stvorio izuzetan prokupac, po mišljenju mnogih najbolji do sada, kojim je želeo da obeleži stogodišnjicu osnivanja porodičnog vinarskog preduzeća svog dede Dragoslava. Zbog vanrednih okolnosti, godišnjica nije obeležena, a veliko vino i dalje sazreva u podrumu i ostaje kao zalog za buduće dobre berbe i buduća velika vina sa slavnim imenom Ivanovića na njima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare