Foto: Shutterstock

Žene obolele od kancera mogu od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da ostvare i određena prava koja se ne odnose isključivo na lečenje, a koja tu borbu mogu da olakšaju - poput prava na periku i ortopedski grudnjak, podseća udruženje građana Ženski centar “Milica”.

Rak dojke najčešći je maligni tumor kod žena, a samo u Srbiji godišenje se registruje oko 43.00 žena sa ovom bolešću. Retko se javlja pre dvadesete godine, a najčešće između pedeset pete i sedamdesete.

Veća informisansanost o ovoj bolesti i redovni pregledi imaju značajnu ulogu u prevenciji, a ženama koje se sa ovim tumorom bore značajn je svaki vid podrške.

Spoljna proteza i ortopedski grudnjak

Ovo humanitarno udruženje koje se bavi unapređenjem položaja i kvaliteta, života i zdravlja žena podseća žene kojima je u toku lečenja odstranjena dojka, a nije im urađena rekonstrukcija, da imaju pravo na spoljnu protezu i ortopedski grudnjak.

Da li ste znali da svaka žena kojoj je odstranjena dojka, a kojoj nije urađena rekonstrukcija, ima pravo na spoljnu…

Posted by Milica Zenski Centar on Thursday, July 8, 2021

Ovo pravo mogu da ostvare jednom godišnje.

Kako navodi Ženski centar “Milica”, troškove obezbeđivanja ovih pomagala pokriva RFZO u skladu sa Pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Vaši izabrani lekar će na osnovu vaše otpusne liste popuniti OPP obrasce. Šifra za spoljnu protezu za dojku je ‘023’, a za grudnjak za spoljnu protezu za dojku je ‘210’”, poručuju iz Ženskog centra.

Pravo na periku

Žene koje su za posledicu hemioterapije imale gubitak kose, imaju pravo na periku, podsećaju iz udruženja “Milica”.

Ukoliko ste za posledicu hemioterapije imali gubitak kose, imate pravo na periku na osnovu Pravilnika o…

Posted by Milica Zenski Centar on Friday, July 9, 2021

Ovo pravo se ostvaruje na osnovu Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Vaš izabrani lekar će vam ispisati OPP obrazac, gde unosi šifra za periku ‘221’, koji pokriva troškove do 5.725 dinara, dok razliku doplaćujete. Sa ovim obrascem možete nabaviti periku u nekoj od prodavnica sa kojom RFZO ima ugovor”, navde iz udruženja.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od karcinoma umre više od 20.000 ljudi.

Karcinom dojke, kao najčešće dijagnostikovan maligni tumor čini 24,2 odsto svih novootkrivenih slučajeva karcinoma i predstavlja vodeći uzrok smrti od karcinoma kod žena – 15 odsto, a zatim slede karcinom pluća – 13,8 odsto i karcinom debelog creva – 9,5 odsto.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar