Foto: Shutterstock

 Udruženje žena Ženski centar "Milica" povodom obeležavanja 20. septembra, Svetskog dana ginekoloških karcinoma, ukazalo je na značaj redovnih ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijskom situacijom.

Vesna Bondzić, predsednica Udruženja „Milica“, ukazala je na to da se u Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih karcinom grlića materice.

Dr sci med. Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC “ Milica“ istakla je da, kada je reč o karcinomu grlića materice, u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

Karcinom grlića materice povezan je sa humanim papiloma virusima (HPV).

Dr Milojević-Kovačević je naglasila da redovni pregledi imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Vesna Bondžić je podsetila je da je izuzetno je važno da žene brinu o svome zdravlju i obavljaju redovne ginekološke preglede, ali je takođe jako bitno da dijagnostika i lečenje budu uvek dostupne ženama kako bi se stopa smrtnosti od ovih bolesti smanjila.

Pandemija kovida 19 bila je izazov sa kojim se zdravstveni sistem suočio, ne samo u Srbiji, već u celom svetu, i moraju se pronaći načini da onkološki pacijenti redovno primaju terapije jer rak ne zna za pauzu, odmor i bolje vreme.

Govoreći o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je istakla da je večina bila dodatno uplašena jer nisu znali kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje. Zbog uvođenja posebnih mera odlazak na radioterapije je mnogima koji žive van mesta lečenja bio nemoguć.

Ono što je potrebno u ovako kriznim situacijama je da Udruženja budu na raspolaganju korisnicima. Protok tačnh informacija, povezanost sa onkološkim centrima gde se dobijaju terapije i psihološka pomoć i podrška izuzetno su bitne, navodi se un saopštenju i dodaje da je Udruženje je tokom pandemije radilo sve vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar