Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Iako u Čačku u malobrojnim radnjama može da se pazari samo dva kilograma šećera prave domaćice, ipak, ne odustaju od pravljenja sokova, kompota i ostalih slatkiša. Prema rečima Dane Jakovljević ona je naučila svake godine da pravi slatko, džemove, ali i kompote. "Imam dvoje dece. Jedno studira, a druga kćerka je udata i ima dva mališana. Šećer je teško naći, kupovala sam u nekim radnjama po dva kilograma", objašnjava ona za naš portal.

Uprkos nestašici, budući da ima dve vrste jagoda i trešnju, ne odustaje od spravljanja slatkih poslastica.

„Skuvala sam dve tegle slatkog od jagoda i malo džema. U slatko ide kilogram voća i isto toliko šećera. Za džem treba upola manje“, navodi ova Čačanka.

Dana kaže da od trešanja, koje su dobro rodile, planira za unuke kompot.

„Oni su mali i to im je zdravo. Više volim da im ja spremim, nego da se snabdevaju u marketima. A i znači mi finansijski. Detetu koje studira pošaljem džem, kupi margarin i mleko, to je lepo za doručak“, kaže ona.

Tamara Pantelić je napravila šest litara soka od zove.

„Suprug je išao od radnje do radnje. Za četrdeset cvetova, pored limuntusa i konzervansa trebalo mi je i tri kilograma šećera. Moj unuk to voli“, ispričala nam je ona napominjući da treba da ga sipa u flaše.

Na naše pitanje da li planira i od voća koje će tek stići da pravi džemove, sokove, slatko, ona navodi da hoće.

Pa od ponedeljka javljaju stabilizaciju na tržištu, kada je šećer u pitanju. Ukoliko bude tako, praviću i sok od maline, ali i kompote za decu“, zaključila je ona.

Ima i onih, koji imaju svoje voće neće se baviti spremanjem navedenih poslastica.

„Kada budem imala para kupiću i sok, i slatko, i džem i kompot. To bi mi oduzelo mnogo vremena, pre svega potraga za šećerom. Ionako živim u ‘zlatnom dobu’ i sve mogu da kupim“, ironično kaže Gorica Jontulović.

Bonus video: Šta je uzrok nestašica šećera u radnjama?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare