Foto: Lazar Novaković

Porodilja Ana M. (42) iz Kragujevca preminula je od koronavirusa u UKC Kragujevac, saznaje Nova.rs.

Kod preminule trudnice Ane M. (42) iz Kragujevca, infekcija kovidom iz dana u dan se pogoršavala, a lekari su se osam dana borili za njen život, izjavio je za Nova.rs direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Kragujevac Porof. dr Slobodan Milisavljević.

Ana. M. Je u 34. nedelji trudnoće 3. decembra hospitalizovana u UKC sa infekcijom koronavirusa koja joj je potvrđena četiri dana ranije, rekao je dr Milisavljević, dodajući da se klinička slika iz dana u dan pogoršavala.

Prema njegovim rečima, trudnica je bila inicijalno na kiseoniku sa prilično stabilnim parametrima, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzano pogoršavalo i dva dana posle prijema u bolnicu 5.decembra zakazan je hitan carski rez posle čega je nesrećna trudnica intuibirana na mehaničku ventilaciju.

„Svi vitalni parametri su bili u pogoršanju, klinička slika je pokazivala progresivni oblik kovida. Radiografski snimci pluća su bili loši, kao i laboratoriijske analize. Ona je na respiratoru bila od 5. decembra i ceo tim se maksimalno angažovao da je je izlečimo. Stanje se pogoršalo 11.decembra i na žalost i posle uporne reanimacije nismo mogli da je spasimo. Ovo je bila teška kovid infekcija koja se završila fatalno“, rekao je direktor UKC-a.

On je izjavio i da je preminuloj Ani M. u trodnoći otkriven takozvani trudnički dijabetes, koji je kako kaže česta pojava i dodao da je trudnica pre toga bila dobrog opšteg zdravstvenog stanja, odnosno da nije imala nikakvih zdravstvenih problema. Rekao je i da Ana M. nije bila vakcinisana protiv koronavirusa.

Beba rođena carskim rezom je dobro, kaže dr Milisavljevic i ona je nekoliko dana bila u inkubatoru, a sada je na odeljenju neonatologije i uskoro će biti otpuštena kući.

Ana je preminula u subotu, a sahranjena je u ponedeljak u Kragujevcu.

Bonus video: Ginekologija Narodni front – razgovor sa glavnom medicinskom sestrom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare