„Neću da se vakcinišem i ne razmišljam o tome“, „Jedan lekar mi je rekao da nikako ne primam vakcinu pre porođaja, a drugi da bih mogla“, ovo su samo neki od odgovora trudnica iz GAK „Narodni front“, sa kojima smo razgovarali o vakcinaciji protiv virusa korona tokom „drugog stanja“. Iako smo svedoci tragičnih smrti trudnica u našoj zemlji u proteklih nekoliko nedelja, zaključili smo da je način zaštite ovih žena: izolacija, maske, distanca, ali ne i vakcina.

Na Odeljenju za visokorizičnu trudnoću, o svojim strahovima pričala nam je Sloboda Marović Subotić (43) iz Beograda, koja je u 32. nedelji trudnoće.

– Veoma su me potresle vesti o preminulim trudnicama u našoj zemlji, a s obzirom na to da sam u drugom stanju, ne mogu da budem imuna na takve tragedije, koje su priznajem,  doprinele  tome da se bolje čuvam. Nisam vakcinisana, ali planiram da primim vakcinu kad se porodim. Imam još malo vremena do porođaja, pa mi je lakše da se sad samoizolujem. Klonim se ljudi, stalno sam pod maskom i na distanci. Izbegavam bilo kakva okupljanja. U mom okruženju su ljudi ili vakcinisani ili su preležali koronu. Međutim, svi oni su po pitanju moje vakcinacije u trudnoći, podeljeni, priča za „Novu“ ova buduća majka.

Lekari sa kojima je Sloboda razgovarala o vakcinaciji, različito su je savetovali, što je dovelo do toga da odustane i od pomisli na vakcinu pre porođaja.

– Najgore od svega je što su moji lekari, sa kojima pričam o vakcini, podeljeni. Privatno odlazim kod hematologa koji je otvoreno protiv vakcinacije. On mi kaže „odluči sama“, ali trudnice ne mogu same da odlučuju ni o lekovima koje piju, a ne o vakcini. Neki drugi smatraju da bi ipak trebalo da primim vakcinu, i potpuno sam zbunjena. Ta podeljena mišljenja me najviše brinu i nerviraju. Zato sam odlučila da sad ipak ne primim vakcinu, nego tek kad se porodim – naglašava Sloboda.

Sve mlade žene koje planiraju trudnoću, treba da se vakcinišu pre nego što zatrudne, smatra ona.

– Ne znam nijednu trudnicu koja se vakcinisala tokom trudnoće. Najbolje je da to sve obave pre nego što ostanu u drugom stanju – kaže naša sagovornica. Većina trudnica u Srbiji uopšte i ne razmišlja o vakcinaciji, a među njima je i Marina Zorić (40), koja je u 27. nedelji trudnoće.

– Preležala sam koronu još u decembru, a zatrudnela sam u aprilu, i verujte nisam ni stigla da razmišljam o vakcinaciji. Sedam godina sam čekala ovu trudnoću i ne želim da je ugrozim. Izbegavam televiziju, internet i bilo kakve informacije koje mogu da me uznemire. Nisam vakcinisana i neću primiti vakcinu dok se ne porodim. Zbog moje ginekološke situacije čuvam se izolacijom. Sin ide u školu, a suprug na posao, ali se čuvaju zbog mene. Kad se budem porodila, razmisliću o vakcini. Svoje okruženje sam podržala da se vakcinišu, mamu, tatu, svekrvu, koji su zdravstveno rizični, ali i moju sestru, majku troje dece. Nemam strah od vakcine, jednostavno neću da rizikujem. Više od vakcine me plaše raznorazne vesti i informacije o koroni, pa ih izbegavam – priča Marina.

Ona priznaje da se nijednom nije savetovala sa lekarima o mogućoj vakcinaciji.

– Tu vrstu interesovanja sam potpuno isključila, ne želim sad ni da mislim o tome. Prija mi izolacija i neću nikakve informacije. Čak i da me je lekar samoinicijativno savetovao da se vakcinišem, ne bih to uradila – naglašava Marina. Na Kovid-odeljenju u GAK „Narodni front“, koji raspolaže sa 12 postelja, trenutno leže tri porodilje, a dve su na intenzivnoj nezi.

Milica Milićević, glavna sestra Kovid-odeljenja u GAK „Narodni front“, sa težinom u glasu seća se najtežeg slučaja koji su imali na ovom odeljenju.

– Bila je to jedna mlada mama. Desilo se tokom mog dežurstva da su doveli ženu od 29 godina iz okoline Beograda, koja je jedva disala. Bila je kovid-pozitivna i u poodmakloj trudnoći, pa smo morali hitno da je porodimo carskim rezom. Imala je visoku temperaturu i gušenje, i ubrzo je prebačena u KBC „Dr Dragiša Mišović‘“ – kaže Milica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare