Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

"Anesteziolog u GAK Višegradska tražio mi je 150 evra za epidural”, "U porodilištu u Valjevu ima jedan toalet na 40 žena”, “Otpustili su me posle carskog, sa CRP-om 120, dobila sam koronu posle devet dana”, “Zbog nemara lekara moj porođaj trajao je 33 sata", ovo su samo delovi ispovesti koje su za Novu ispričale četiri porodilje, užasnute situacijom u porodilištima širom Srbije, koje je pojava koronavirusa još više unazadila.

Obroci kao po kazni, kupatila bez tople vode, sobe bez grejanja, nedostatak medicinskih sestara, babica, anesteziologa, svedočenja su porodilja, koja pokazuju da je u poslednje dve godine sistemsko zanemarivanje pojedinih srpskih porodilišta, sa pandemijom dotaklo dno.

„Na pregledu u GAK Višegradska, pre nekoliko dana, lekar mi rekao da ako hoću epidural, moram da se dogovorim sa anesteziologom. Dao mi je broj i pozvala sam ga. Anesteziolog mi je bez ustezanja odgovorio da epidural košta 150 evra. Posle kratkog šoka, ostala sam nema i još ne znam šta ću da uradim, da li da platim uslugu koja je u našoj državi, po zakonu besplatna, ili da idem bez anestezije. Prijateljica koja je nekad radila na ginekologijii, rekla mi je da je to standardna tarifa i da ne treba da me čudi. Takođe stanje bolnice je užasno. Toaleti koje koriste trudnice su prljavi, krv je svuda, nema ko da ih čisti. Babice lete doslovno na sve strane, ali ih je malo. Jedna babica je na 30 beba. Nedostatak osoblja je evidentan” revoltirano za Nova.rs priča Kristina Đ. (31), iz Beograda, koja je u osmom mesecu trudnoće i zamolila je da ostane anonimna.

U periodu posle karantina, porodilje su, zbog velikog broja porođaja u samo dva porodilišta koja su radila, otpuštali ranije i rizikovali zdravlje mama i beba.

“Porodila sam se u junu 2020., posle lokdauna. Porođaj je bio na carski rez u sredu, a otpustili su me sa bebom u subotu, što je rano za ženu koja je imala takav porođaj. Bilo mi je loše, CRP je bio 120 i nisam htela kući u takvom stanju, u sred pandemije, da sam na izlazu stajala i plakala od straha. Kao da sam znala da mi se bliži još jedna muka, posle devet dana dobila sam koronu” priča Jelena P. (27), iz Beograda.

Iz porodilišta u Loznici svaka majka izlazi sa traumama, ispričala nam je Marija Živanović (22).

Marija Živanović Foto:Privatna arhiva

„Porodila sam se u septembru u lozničkom porodilištu. Prva trauma bila je to što su me pre porođaja ostavili da se sama obrijem, sa stomakom do zuba. Nisam ništa mogla da vidim, dosta sam ispreskakala, pa su me oni posle iskasapili dok su to ‘popravljali’.U porodilištu nismo imali tople vode, pa nije bilo kupanja posle porođaja. Zamislite pet žena u sobi, sve krvare, nema tople vode, čistačica ne dolazi da prazni kantu, ceo toalet je bio preplavljen našim ulošcima. Hrana je bila strašna. Doslovno su me terali da jedem paštetu i krišku hleba, kad sam rekla da neću i da imam plazmu. Ko god dođe u smenu, pregleda žene kao rasplodne krave, uz vrlo nepristojne komentare. Babice su nam uporno govorile da smo im dužne po 50 evra jer su nas porodile. Sestre nisu htele da nam dohrane bebe iako nismo imali mleka, a hrana za porodilje je bila grašak od kog su sve bebe plakale, masna proja, hleb i salama, margarin, kuvani kupus sa ukusom prepravljenog ručka od pre sedam dana… Da sam mogla da biram, porodila bih se kod kuće, u svom krevetu uz asistenciju muževljeve babe, koja se na njivi porađala, i bolje bi mi bilo“, priča za Nova.rs, Marija iz Loznice.

Ništa bolja situacija nije ni u Valjevu.

“U valjevskom porodilištu pre 20 dana porodila se moja jetrva, a ja sam tamo rodila dete pre tri godine. Ništa se od tada nije promenilo. I dalje su zaposleni šarlatani koji prave greške svakog dana. Iz tog porodilišta 90 odsto beba izađe sa ešerihijom ili sa žuticom. Primanje mita je uobičajeno, a tarifa je za lekare od 100 do 400 evra. Jedan toalet je na više od 40 kreveta. Spavaćice za porodilje su stare, nosile su ih hiljade žena i apsolutno sve su iscepane i iz svake viri dojka, horor!” ispričala nam je Marija B. (29), iz Valjeva.

Nemar lekara može da se dogodi svuda, a u jednom beogradskom porodilištu, žena je umalo izgubila bebu, a porođaj je trajao čak 33 sata.

“U GAK Narodni front početkom ove godine, porađala sam se 33 sata. Dva puta su me vraćali kući. Treći put su me konačno zadržali. Smestili su me u sobu i ostavili me samu dva sata. Niko me nije obišao, a stomak me je ubijao. Onda su me spustili u porodilište i u sedam sati je počelo. Kad su probušili vodenjak shvatili su da je plodova voda zelena. Stavili su mi masku za kiseonik i 33 sata kasnije moja beba je rođena, na sreću, zdrava. Iako sam imala svog doktora i dogovor, moja ćerkica i ja, prošle smo kao bose po trnju” sa besom u glasu priča za Nova.rs Jelena O. (32), iz Beograda.

Nedavna slika iz porodilišta u Požarevcu, sve nas je šokirala, kada su mame objavile kako vodu zagrevaju u flašicama na radijatoru. Ista situacija desila se i u užičkom porodilištu. Sa pandemijom su zdravstveni radnici iz porodilišta raspoređeni u kovid bolnice, pa u većini nema anesteziologa. Mame iz Sombora kažu da u njhovom porodilištu nema nikoga ko bi im dao epidural, pa čak i ako plate.

Predsedniče, uložite u porodilišta

Od 1. januara 2022. roditelji će za svako prvorođeno dete od države dobijati po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, dok će i za drugo dete drastično biti povećan iznos, najavio je nedavno predsednik države Aleksandar Vučić.

„Čini mi se da se u tim najavama i inicijativama za veći broj beba, niko ne bavi onim što je najvažnije, a to su porodilišta, mesta u kojima beba dolazi na svet i žena postaje majka. Uložite u porodilišta, sredite ih, opremite, da budu dostaojna tih žena i njihove dece. Istraživanje Centra za mame, od pre šest godina, pokazalo je da svaka deseta žena ne želi da postane mama, upravo zbog stanja u porodilištima“, kaže za Novu Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Bonus video: Ginekologija Narodni front – razgovor sa trudnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare