Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"U ovom trenutku profesor Čudanov nema nikakvu etičku kaznu i nije bilo razloga da se ne glasa o tom kandidatu", tako je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović prokomentarisala odluku današnje sednice Senata Univerziteta, da za redovnog profesora bude izabran Mladen Čudanov sa Fakulteta organizacionih nauka, koji je bio u etičkim komisijama koje su podržale doktorat Siniše Malog, a koji je naknadno proglašen plagijatom.

„Senat je potvrdio oduku koju je donelo Veće naučnih oblasti tehničko-tehnoloških nauka. Profesor Čudanov je bio član Etičkog odbota FON-a i on je predmet prijave Odboru za profesionalnu etiku, Taj slučaj nije završen, pošto nije okončan“, objasnila je rektorka.

Ona se osvrnula i na žestoke kritike koje su na njen račun uputili profesori Ognjen Radonjić i Dušan Teodorović. Oni su zatražili reč kako bi Senatu objasnili sve nepravilnosti u proceduri za izbor Čudanova u redovnog profesora, ali im rektorka Ivanka Popović nije dala reč, jer nisu članovi Senata, a nadležno Veće tehničko tehnoloških nauka je već reklo svoje o tom pitanju. Ipak, rektorka je stavila na glasanje zahtev Teodorovića i Radonjića da se obrate, ali je on odbijen.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Teodorović i Radonjić su ocenili da je „takvo ponašanje rektorke sramno“ i da se na taj način degradira čitav univerzitet i oni kao profesori. Smatraju da je imenovanje Čudanova za redovnog profesora zapravo nagrada za podršku ministru u plagiranju doktorata i da bi svi koji su u tome učestvovali trebalo da snose posledice.

„Nastavlja se domino efekat sa željom da trpe posledice svi koji su bili u lancu donošenja određenih odluka. Potpuno podržavam da svako odgovara za ono što je činio, ali ne mogu da podržim da neko bude kažnjen za ono što misli. Kada neko ko je član Etičkog odbora izrazi svoje mišljenje o jednom predmetu, to ne može de bude osuđeno jer bi se pretvorilo u vraćanje verbalnog delikta. Mislim da smo to prevazišli kao društvo. Ako postoji bilokakve nelegalne radnje, svaki član akademske zajednice treba da bude sankcionisan. Mislim da se previše insistira na nekim stvarima“, smatra rektorka.

Ona poručuje da Univerzitet treba da ide dalje, da gleda u napred.

„Ono što je bilo mi smo kao Univerzitet reagovali. Da se ne bavimo onim što je bilo, nego da iskoristimo to što smo naučili da se takve stvari više ne ponavljaju“, zaključuje rektorka.

Todorović  i Radonjić: „Ovo je sramota“

Teodorović i Ognjen Radonjić burno su reagovali nakon što im nije dozvoljeno da se obrate na sednici Univerziteta. U izjavi za Nova.rs nakon tog događaja, oni ocenjuju da je to sramna odluka i degradacija fakulteta.

Teodorović je podsetio da je on trenutno najstariji aktivni profesor i da je sramotno to što mu nije dozvoljeno da se obrati.

„Sada konačno mogu da vrate i doktorat Siniši Malom, pošto su ovi, koji su mu pomagali u tome i nisu ništa pošteniji od njega,  nagrađeni“, kaže Teodorović za Nova.rs.

Teodorović podseća da je rektorka dobila nagradu „Vitez poziva“ i poručuje da zbog današnjeg poteza treba da je vrati.

Profesor Ognjen Radonjić ironično poručuje da je on zapravo došao da odbrani prava Siniše Malog, jer je diskriminacija da samo Mali snosi posledice, a ne i oni koji su u tome takođe učestvovali.

Radonjić napominje da je hteo da za govornicom iznese brojne nepravilnosti u proceduri i referatu kojim je doneta odluka da Čudanov bude imenovan za redovnog profesora, kao i dokumentaciju, koja, kako tvrdi, nije ni prosleđena članovima Senata.

Istorija jednog plagijata

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je poništio doktorat Siniše Malog sredinom decembra 2019. godine, šest godina nakon što su se pojavile prve sumnje da se radi o plagijatu.

Foto: Vesna Lalić

Mali je doktorat odbranio 2013. godine pred Komisijom koji su činili Ondrej Jaško, redovni profesor FON-a, Slađana Barjaktarović Rakočević, vanredni profesor FON-a i Dragan Đuričin, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Veće Fakulteta organizacionih nauka prihvatilo je u junu referat Mladena Čudanova, tada vanrednog profesora, a deo akademske zajednice oštro je reagovao na ovu vest, podsećajući da je Mladen Čudanov učestvovao u etičkim komisijama koje su podržale plagirani doktorat Siniše Malog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar