Foto: printscreen Insajder.net

Pokret za preokret zatražio je danas da se hitno obustave sve zaplene imovine građanima i iseljenja zbog prinudne naplate duga u situaciji kad je Srbija u najgorem epidemiološkom stanju od pojave korona virusa.

„Mnogi građani su ostali bez posla, neki su morali da ugase porodične radnje, a izvršitelji su poslednjih dana ubrzali postupke izvršenja“, navodi u saopšenju taj pokret, naglašavajući da su ovih dana započeli postupci „za naplatu dugova starih do 20 godina, koji su prosleđeni izvršiteljima“.

Deo od tih, više od milion izvršnih predmeta, ovih dana je prosleđen izvršiteljima. Očekuje se da će i najmanji dugovi od 1.000 dinara, sa zateznim kamatama i troškovima izvršenja dostići 20.000 – 30.000 dinara, ocenio je u saopštenju Pokret za preokret.

Nedopustivo je, ističe se u saopštenju, da se na postojeća izvršenja baš u vreme pandemije nadodaju i ona stara 20 godina.

„Za mnoge porodice koje su pod izvršenjem nemoguće je da nađu način za nastavak normalnog života usled pandemije, ukoliko ostanu bez nameštaja, stana ili kuće. Najveći broj porodica protiv kojih se pokreće postupak izvršenja, najčešće zbog duga za komunalne usluge spadaju u grupu socijalno ugroženih“, upozorava Pokret za preokret ističući da su u njihovim domaćinsvima i „deca, stari, bolesni, pa čak i zaraženi kovidom“.

„Izvršenje u ovim okolnostima je krajnje nehuman gest“, konstatuje se saopštenju i ističe da su prinudna izvršenja „apsolutno neprihvatlhiva u ovom trenutku“m, uz zahtev da se socijalno ugroženim porodicama pomogne u vreme pandemije i da to ne bude samo briga savesnih građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar