Pavle Petrovic
Pavle Petrović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Pavle Petrović izjavio je danas pred okrugli sto o inkluziji Roma u Srbiji da je strategija uključivanja Roma od 2016. do 2025. dobro postavljena, ali da su rezultati za sada skromni.

On je ocenio da najviše rezultata ima u stanogradnji, da je određeni pomak napravljen u obrazovanju, ali da je najmanje urađeno u oblasti zapošljavanja Roma.

Petrović, koji je i predsednik Fiskalnog saveta, rekao je da je 70 odsto Roma trajno nezaposleno, da je stopa zaposlenosti upola manja nego u opštoj populaciji, a nezaposlenosti četiri puta veća.

On je rekao da se problemi javljaju u sprovođenju strategije i da izgleda da država nije uložila dovoljno ljudskih resursa i finansijskih sredstava i da se problemi vide na organizacionom nivou.

Kao primer problema na organizacionom nivou, rekao je da prema popisu iz 2011. ima 150.000 Roma u Srbiji, a da je prema procenama domaćih i međunarnodnih organizacija taj broj četiri puta veći, a kod finansija naveo da se na godišnjem nivu za podršku Romima daje 34 miliona evra, ali da 22 miliona dolazi iz međunarodnih fondova i da je preporuka da se sredstva izdvajaju iz budžeta i da budu trajna.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da je današnji skup tiha evaluacija onoga šta su javne politike uradile sa Strategijom, o čijim efektima za sada nema zvaničnih podataka.

On je rekao da najviše pažnje skreće to da akcioni plan na osnovu kojeg se sprovode mere ne postoji, da je jedan donet za 2017. i 2018. godinu, ali da posle toga nisu pravljeni akcioni planovi.

Akademik Tibor Varadi rekao je da nema sumnje da je plan o inkluziji Roma nešto pozitivno, ali da je bitno da se on ostvari.

„Romi nisu kod nas pravno diskriminisani, ali to ne znači stvarnu jednakost, a stvarna jednakost ima šansu jedino ako se Romi uključe i postanu u punom smislu članovi našeg društva“, rekao je Varadi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar