Aleksandar Vučić, ERIAC, Evropski romski institur za umetnost i kulturu
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Prvo predstavništvo Evropskog Romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC Srbija) i novo sedište Fonda za obrazovanje Roma (REF) otvoreno je danas u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je srećan što Srbija može da se bori za inkluziju Roma, za različitost i sve ljude koji ne predstavljaju većinu.

On je dodao da ne želi da govori o ranjivosti danas, već da vidi potencijal.

„Romi danas predstavljaju najmlađe stanovnistvo, a među njima imamo mnogo mladih talentovanih ljudi, umetnika, naučnika, radnika“, rekao je Vučić.

Dodao je da će u javnoj upravi biti zaposleno 100 Roma i da misli da je bilo važno što je tokom procesa vakcinacije država pokazala da ne deli ljude.

„Moj otac Džordž Soroš i ja nastojali smo da unapredimo romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomslo preduzetništvo i zahvalan sam što smo danas u velikoj meri ojačali nas trud“, rekao je zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleksander Soroš.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je Nemačka posvećena pomoći Romima, posebno u vreme pandemije i da se tokom predsedavanja EU borila protiv diskriminacije, predrasuda i širenja lažnih vesti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su Romi najveća manjina, ali ujedno i najranjivija.

On je rekao da je 30 miliona evra izdvojeno za rešavanje stambenog pitanja, zapošljavanja i obrazovanja Roma u Srbiji i da centar koji je danas otvoren u Beogradu treba da služi da se Romi okupljaju i kreativno izraze.

EIRAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i Alijanse za Evropski Romski institut.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare