Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Srbija prednjači po ceni PCR testova u regionu. Do 1. januara ovaj test je koštao 6.000 dinara, ali je od početka godine poskupeo na 9.000 (76 evra). Mnogo jeftinije može da se prođe u Severnoj Makedoniji, gde se PCR test naplaćuje oko 40 evra. U susret turističkoj sezoni, Crna Gora besplatno radi testove, ako su vam oni neophodni za povratak u matičnu zemlju.

PCR testIRANJE u Srbiji strane državljane košta 18.000 dinara ili nešto više od 150 evra.

Kako prenose mediji, da bi jeftinije prošli srpski građani odlaze i na testiranje u Bugarsku, gde se ono naplaćuje oko 40 evra.

Popularna destinacija za PCR testiranje je i Severna Makedonija, gde se PCR testiranje na koronavirus obavlja se, osim u državnim laboratorijama i u nekoliko privatnih bolnica i laboratorija. Cena testiranja je ista i za makedonske državljane i za strance, a privatne bolnice nude pogodnosti za porodične i kompanijske pakete. VIP test za koji se čeka oko sat vremena košta oko 70 evra.

Prema raspoloživim podacima koje je sabrao Demostat, U državnom Centru za javno zdravlje „Skoplje“ testiranje na sopstveni zahtev zkošta 2.500 denara (oko 40 evra). U privatnoj bolnici „Ažibadem Sistina“ cena PCR testa je 2.700 denara (44 evra), a ako se testira cela porodica sa više od tri člana cena je 2.500 denara po osobi, koliko je i za firme.

U Hrvatskoj je prosečna cena PCR testiranja na lični zahtev oko 700 kuna (oko 93 evra) u bolnicama i domovima zdravlja, odnosno 850 kuna (oko 113 evra) kod privatnika, ali se cene razlikuju i po gradovima.

U ustanovama javnog zdravstva, cena varira od 500 kuna (oko 67 evra) za test u dve sekvence do 1.500 kuna (oko 200 evra) za test u tri sekvence, koliko košta u Dubrovniku. Cena je ista za sve s tim da se za dobijanje rezultata testa na stranom jeziku naplaćuje uglavnom dodatnih oko 150 kuna (oko 20 evra).

U BiH su cene različite u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj (RS). Cena PCR testiranja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je 105 konvertibilnih maraka (oko 54 evra) i ista je za domaće i strane državljane. Druge testove na virus korona Institut ne radi u komercijalne svrhe.

U Federaciji BiH PCR test na lični zahtev je pojeftinio od 7. decembra i umesto 140 KM sada košta 112 KM (57,3 evra). Snižena je i cena serološkog testa na 36 KM (18,4 evra) sa ranijih 45 KM (23 evra).

U Sloveniji PCR može da se uradi za 68 evra, ali cene u privatnim laboratorijama idu i do 100 evra.

U privatnim laboratorijama PCR test u Crnoj Gori košta 80 evra. U Crnoj Gori se besplatno rade PCR testovi na koronavirus turistima, kojima je taj test nužan za povratak u matične zemlje, saopšteno je nedavno iz Ministarstva zdravlja te zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare