Dragana Bećić Foto: N1

Korišćenjem krivotvorenih PCR testova učestvujete u krivičnom delu falsifikovanje javne isprave, izjavila je za N1 Dragana Bećić iz Kancelarije za IT i eUpravu, reagujući na prodavanje lažnih potvrda o PCR testiranju na internetu. Građanima je savetovala da se prijave za digitalne zelene sertifikate, jer je to najsigurniji način da ovog leta putuju van zemlje.

Osvrćući se na tekst portala N1 o lažnim PCR testovima koji se putem interneta prodaju za 4.000 dinara, Bećić je u emisji N1 Studio Live rekla da lažne potvrde na prvi pogled možda deluju identično kao zvanične, ali da se čim se malo bolje pogleda, vidi da je reč o falsifikatu.

„Očitavanjem QR koda sa zvanične potvrde, otvara se link gde se validira vaš QR kod“, istakla je Bećić i objasnila da link koji se otvara skeniranjem krivotvorene potvrde vodi na adresu koja samo nalikuje zvaničoj internet stranici eUprave.

„Svi zvanični državni organi nalaze se na gov.rs domenu, npr. euprava.gov.rs. Naši imejlovi su na domenu euprava.gov.rs. Ovde je ta tačka između ‘euprava’ i ‘gov’ zamenjena jednom crticom“, objašnjava ona.

Iz Kancelarije za IT i eUpravu navode i da se lažni PCR testovi pronalaze skoro svakodnevno, kao i da su o tome obaveštene sve nadležne službe. Bećić je upozorila građane koji koriste krivotvorene PCR testove da time učestvuju u krivičnom delu falsifikovanje javne isprave.

„Pozivam sve građane da ako primete da se reklamiraju takve usluge, da to prijave policiji. Ukoliko nisu sigurni kako da prijave, mogu se obratiti Kancelariji za IT eUpravu, neka nama pošalju taj link, i naše kolege će dalje to proslediti nadležnim službama“, poručila je ona.

Kazala je i da nakon godinu dana pandemije svi znaju da se PCR test može dobiti samo u državnoj laboratoriji i da je nemoguće da se bilo kakvo testiranje obavlja preko Instagrama ili Fejsbuka, i da još neko tvrdi da je to validno i da se nalazite u bazi testiranih lica.

Iz tog razloga, kako je dodala, napravljen je i digitalni zeleni sertfikat koji je dostupan svim registrovanim korisnicima eUprave koji su vakcinisani ili imaju PCR ili antigenski test koji nije stariji od 72 sata.

„Taj dokument je elektronski potpisan i praktično ga je nemoguće falsifikovati. Ministarstvo radi na priznavanju tog sertifiakta sa ostalim zemljama, a dosad su ga priznale Grčka, Mađarska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Apelujem na građane da ga koriste i na taj način budu sigurni da je njihova potvrda validna“, poručila je Bećić izrazivši uverenje da će procedura ulaska u sve zemlje biti „kristalno jasna“ do početka sezone godišnjih odmora.

Sagovornica N1 savetovala je građanima da iskoriste priliku da se vakcinišu, ne samo zbog putovanja, već i zato što je to jedini način da se okonča pandemija koronavirusa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare