Grčka
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Zbog jeftinijeg PCR testa u Severnoj Makedoniji, mnogi srpski turisti koji putuju u Grčku, radije se odlučuju da se testiraju kod komšija.

PCR test u laboratorijama Severne Makedonije košta 35 evra, porodice imaju popust, dok VIP test mora da se plati 70 evra, ali rezultat stiže za manje od sat vremena, piše Politika.

Testiranje u Srbiji košta 9.000 dinara po osobi, što je veliki trošak za porodicu u kojoj, na primer, niko nije vakcinisan.

Zato su ovih dana društvene mreže preplavljene oglasima za smeštaj i jeftinije testiranje u susednoj državi gde se već razvio ozbiljan medicinski turizam.

Povezane vesti:

Akreditovana laboratorije se utrkuju ko će da ponudi povoljniju cenu za PCR testove, a mnogi putnici koji su već otišli na odmor u Grčku šalju proverene likove i cene testova koje sigurno prihvataju na graničnim prelazima.

Jedna laboratorija nudi čak i besplatno testiranje za osobe koje putuju u inostranstvo zbog lečenja.

Kako piše Politika, naši građani se testiraju i u Bugarskoj, gde PCR košta 40 evra.

Tamara Rančić iz Udruženja „Grčka iz prve ruke“, kaže za Pollitiku da Grci „ne prave problem oko toga gde su se putnici testirali.

„Važno je da je test validan unutar 72 sata, a to znači da ne mora biti urađen u matičnoj zemlji. Ovo je zato velika olakšica“, navodi Rančić.

Inače, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Juta je pre dva dana Kriznom štabu uputila inicijativu da se upravo iz ovih razloga snizi cena PCR testova u Srbiji. Kako za Politiku kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute, zahtevali su i da se omogući besplatno testiranje za decu čiji su roditelji vakcinisani (što bi mogao da bude još jedan motiv za vakcinaciju“.

„Imamo još jedan problem, a to je i obaveza za naše građane koji se vraćaju, na primer, iz Turske, Egipta ili Tunisa a u povratku takođe obavljaju PCR testiranje. Tražili smo da se u tom slučaju prihvata i antigenski test, jer to su nam omogućile druge zemlje, pa zašto ne bismo i mi svojim građanima“, zaključuje Seničić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare