Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle neslavne sudbine pamučnih pluća u Beogradu tokom marta, prvi bilbord sa pamučnim plućima u ovog grejnoj sezoni postavljen je danas u Užicu. Akciju postavljanja bilborda realizovali su Inicijativa "Kreni promeni" i užička Građanska čitaonica „Libergraf“ sa ciljem ukazivanja na problem zagađenosti vazduha u ovom gradu ali i čitavoj Srbiji. Bilbord sa pamučnim plućima, koja su danas bele boje, na Trgu partizana stajaće mesec dana, kad će ishod eksperimenta biti vidljiv na boji koju će tokom mesec dana dobiti.

Ideja inicijative „Kreni promeni“, da prva pamučna pluća u martu postavi u Beogradu prepoznata je u inostranstvu. Iako je prvi eksperiment u prestonici završen neslavno, nisu odustali. Tokom ove grejne sezone, širom Srbije , postaviće oko 20 takvih bilborda a prvi je instaliran u Užicu u saradnji sa Građanskom čitaonicom „Libergraf“, ali i gradom Užicem i Upravom za urbanizam koja izdala dozvolu za postavljanje bilborda.

„Vazduh u Užicu, godinama unazad je zagađen i prezagađen, pogotovo u zimskim periodima tokom grejne sezone. Najveći uzročnici su mahom individualna ložišta kojih u gradu ima oko 18.000, imamo jednu veliku kotlarnicu gradske toplane koja dnevno troši dve cisterne mazuta ali i javne objekte koji u svojim kotlarnicama koriste mazut. Nismo dovoljno kadri da utičemo na sve to ali jesmo da zagovaramo tu temu, što ćemo i u narednom periodu raditi“, rekao je za Nova.rs predstavnik užičke Građanske čitaonice „Libergraf“, Vladan Sinđić.

On dodaje da se ideja gasifikacije, na kojoj se u Užicu godinama insistiralo i radilo, ispostavila nedovoljno dobrom, te da postoje mnogo bolja rešenja.

„Naša ideja je da se ta cela priča sa energetskom efikasnošću i zamenom kotlova preorjentiše na solarnu energiju i toplotne pumpe. Mislim da se tako, u nekom razumnom periodu, mogu zameniti sva individualna ložišta sa ekološki prihvatljivim energentima. Razlog je što ni gas nije ekološki prihvatljiv jer pre svega nije obnovljiv izvor energije, bez obzira što ima manje štetan uticaj na životnu sredinu“, dodaje Sinđić.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Izvršna direktorka Inicijative „Kreni promeni“ Marina Pavlić kaže da bilbord u Užicu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“koja je pokrenuta prošle godine ali zbog epidemije nije realizovana planiranim kontinuitetom. Njen nastavak najbolje objašnjavaju zabrinjavajući statistički podatak da godišnje, zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Bilbord u Užicu trebalo bi da do kraja pokaže eksperiment o uticaju zagađenog vazduha na pluća.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Na bilbordu se nalaze platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazdug koji svakodnevno udišemo. Želja nam je da zapravo vidimo šta udišemo a Užičani će imati prilike da svaki dan vide transformacije na samom materijalu, svi ćemo biti svedoci te promene“, kaže Pavlić.

Ona ističe značaj javnog infornisanja institucija i građana o problemu, što je pre svih, zadatak Javnog servisa Srbije.

„Želimo da idemo na RTS, oni su javni servis i imaju zadatak da informišu građanje o bilo čemu što je istina u datom trenutku, a pogotovo što se ovo tiče zdravlja ljudi. Cilj nam je da se do kraja grejne sezone izborimo sa tim. Bavimo se i Rio Tintom, pokušavamo da se izborimo sa problemom iskopavanja litijuma u Srbiji. Nedavno smo napravili reklamu uz pomoć donacija građana, koja je trebala da poruči da postoji i druga strana medalje. Preko dva meseca se puštala njihova reklama a kada smo mi tražili 30 sekundi za našu reklamu, za koju su sakupili novac građani Srbije, ona je bila zabranjena. Hoćemo da čujemo istinu na javnom servisu, građani imaju pravo da čuju ono što se tiče njih“, rekla je za naš portal Marina Pavlić.

Kako je Pavlić kazala u Užicu, ovakvi bilbordi će biti paralelno postavljeni u još oko 20 gradova, što će omogućiti paralelno praćenje onoga što se u svakom gradu dešava, kakav je odnos zagađenosti i kojim tempom crne pluća u svakom gradu. Vizuelni prikaz pre svega ima cilj osvešćivanja o problemu zagađenja vazduha i potrebe da se o njemu sve više naglas govori. Kako je rekla, informaciju po završenom eksperimentu sa slikama pluća pre svega će poslati Narodnoj skupštini i ministrima sa apelom da se zaista počne raditi nešto po pitanju rešavanja ovog problema.

Bonus video: Savo Manojlović o prekidu protesta i datoj reči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar