Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle prijava koje su pljuštale tokom prošle sedmice nakon protesta održanog u Užicu 4.decembra, juče je krenuo novi krug. Na adrese učesnika protesta stižu nove prekršajne prijave sa uplatnicama na iznos od 5.000 dinara. Ni ovog puta niko ih nije legitimisao ali su ih, kako kažu, snimali policajci u civilu koji su primećeni u subotu među učesnicima protesne blokade. Ovu pojavu nazivaju represijom i zastrašivanjem od strane policije a iz njihovog ugla, novim razlogom za dalje protestovanje. Između plaćanja polovine kazne u roku od osam dana ili pokretanja postupka, biraju drugu opciju.

Užičanin Vladimir Petrović, po zanimanju kuvar, juče je dobio dve prijave odjednom. Kaže da je otišao u stanicu Saobraćajne policije kako bi podigao pošiljku čije uručenje je pokušano u petak, kada nije bio kod kuće, a juče je bila spremna još jedna prijava. Prva prekršajna prijava je zbog učešća na protestu 4. decembra a druga zbog protesta u kome je učestvovao sedam dana kasnje.

„Pre svega toga, u subotu 4.decembra rano ujutru su dolazili policajci da me upozore da ne učestvujem na protestima jer je to narušavanje javnog reda i mira, tako su mi rekli, i da je to protivzakonito. Ne znam zašto su došli na moja vrata, ja sam zaposlen kao kuvar u ugostiteljstvu, nisam kriminalac, narkoman ili bilo kakav prestupnik, nisam nikakav aktivista, ni politički niti pripadam bilo kakvom udruženju. Takav postupak policije za mene je bukvalno značio poziv da izađem na ulicu. Ako je to nezakonito, šta je onda kada vam policija dođe na vrata bez naloga i razloga?“, kaže za Nova.rs Petrović.

Kada je u petak dobio obaveštenje od pošte da preuzme pošiljku poslatu od PU Užice, kaže da mu je bilo jasno o čemu se radi, pa je juče i otišao direktno u stanicu Saobraćajne policije kako bi je preuzeo.

„Juče sam otišao da preuzmem taj prekršajni nalog ali su mi uručili dva, jer je bio spreman i sledeći, koji se odnosi na poslednju subotu, ovog puta su požurili. U prekršajnim nalozima, piše da sam se kretao van obeleženog mesta za pešake a uz njih su i dve uplatnice na iznos od po 5.000 dinara. Niko me nije legitimisao ali su oni nekeko došli do mojih podataka jer su na protestima bili i policajci u civilu koji su snimali ljude. Sve vidim kao represiju i zastrašivanje građana. Na mene to utiče suprotno njihovim namerama, a mislim i na ostale građane, daje mi još veću snagu da se borim za svoja građanska prava. Ja nisam nikakav kriminalac već samo građanin nezadovoljan situacijom koja se u zemlji dešava i ne plašim se da to nezadovoljstvo pokažem“, dodaje Vladimir.

On kaže da ne planira da plati kazne, bez obzira na iznos i umanjenje od 50 odsto u roku od osam dana. Pravdu će potražiti na sudu podnošenjem zahteva za sudsko odlučivanje. Vladimir se, kao još jedan broj građana, za pravni savet i podršku obratio Udruženju građana „Sloga“ u Užicu.

„Imamo više građana koji su nam se obratili za savet i pravnu pomoć po pitanju prekršajnih naloga koji su im uručeni od strane Saobraćajne policije. Obraćali su nam se i građani koje su, bez osnova posećivale policijske patrole u subotu 4.decembra. U više slučajeva podnete su i pritužbe protiv postupanja policije. Sektor unutrašnje kontrole i nadležni rukovodioci, treba da preispitaju od koga je stiglo naređenje da se u subotu u jutarnjim časovima uznemiravaju građani i primeni policijsko ovlašćenje – upozorenje. Što se tiče prekršajnih naloga, takođe su nam se javili građani. Tu je nedefinisano na osnovu čega je utvrđeno da su oni bili na protestu a nisu legitimisani kao i da li je video nadzor, koji postoji, korišćen u skladu sa zakonskom procedurom. Sama ta represija na građane, otvara mnoga pitanja koja će u budućem vremenu morati da se reše“, kazao je za naš portal šef pravnog tima Udruženja građana „Sloga“ i predsednik Sindikata policije „Sloga“ Glišo Vidović.

Na prekršajnim nalozima, kao dokaz, nalaze se i potpisi ovlašćenih policijskih službenika gde stoji broj njihove službene značke. Zahtevom za sudsko odlučivanje, građani kojima su upućeni prekršajni nalozi, tražiće izvođene svih dokaza za delo koje im se stavlja na teret.

„Interesantno je da su zajedno sa građanima, kojima se stavlja na teret da su se nalazili na nedozvoljenoj površini tj. kolovozu, i onemogućili odvijanje saobraćaja, na istom mestu nalazili i policijski službenici u civilu. Izmešani sa građanima, na istoj toj površini, pratili su situaciju i dešavanja. Biće interesantno i pitanje ko je zaustavio saobraćaj, da li je policija legitimisala ta lica. Prijave su poslate i licima koja su došla kasnije, kada je saobraćajveć bio zaustavljen. Postoje i fotografije na kojima pripadnici policije u civilu stoje ispred zaustavljenih automobila“, dodaje Vidović.

Tokom jučerašnjeg dana, prema nezvaničnim informacijama, oko 20 učesnika subotnjeg protesta u Užicu dobilo je prekršajne naloge. Sudeći po onome što se dešavalo tokom prethodne sedmice, kada je iste takve nalode dobilo više desetina građena, očekuje se da će taj broj biti i veći.

Prekršajne naloge dobili su užički lekari, prosvetni radnici, ugledni privrednici, glumci, advokati, ljudi koji uglavnom nisu javno eksponirani kao aktivisti bilo kakvih političkih organizacija ili nekih drugih pokreta.

Bonus video: Podnete krivične prijave protiv Ane Brnabić i Zlatibora Lončara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar