Pacijent iz Doma za lica ometena u razvoju "Srce u jabuci" koji je u kolicima, u sredu preminuo ispred kovid ambulante u Pančevu, a potom prekriven čaršavom stajao na ulici dva sata, nije smeo da bude pomeran, stoji u izveštaju direktorke Doma koji je uputila Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, saopštio je da je nakon saznanja o smrti korisnika (1957. godište) Doma za LOMR „Srce u jabuci“ iz Jabuke inspektor socijalne zaštite 23.07.2020. telefonskim putem kontaktirao direktorku Doma, a u petak i razgovarao sa njom.

Kako navodi portal 013info.rs, direktorka Doma za LOMR „Srce u jabuci“ je povodom tog slučaja uputila izveštaj Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u kome navodi da je korisnik testiran PCR testom u prostorijama Doma i da je zatim po preporuci dežurnog lekara odvezen u COVID ambulantu u Pančevu na RTG pregled pluća i analize krvi.

„Nakon obavljenih pregleda izveden je u kolicima ispred ambulante, kako bi sačekao rezultate. Po izlasku iz COVID ambulante, nakon 15-ak minuta korisnik je preminuo. Zbog procedura prilaska, zaštite i postupanja pozvana je hitna pomoć, koja je na lični poziv medicinske sestre došla nakon 15 minuta“, navodi direktorka u izveštaju.

Dodaje da je obaveštena i policija, čiji se izlazak čekao duže vreme.

„Nakon više od 2 sata, konstatovana je smrt korisnika, koji sve to vreme nije smeo biti pomeran sa tog mesta. Lekar koji je konstatovao smrt naveo je da je uzorok smrti nepoznat“, navodi direktorka Doma.

Inspekcija socijalne zaštite je nakon saznanja o smrti Ž.Z. po službenoj dužnosti započela inspekcijski nadzor radi utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u radu Doma, odnosno u kontroli primene akata Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu o načinu rada ustanova socijalne zaštite za pružanje usluga domskog smeštaja u vreme epidemije virusa Covid-19.

Procedure vezane za rad zdravstvenih radnika, odnosno COVID ambulante, hitne pomoći i dolaska policijskih organa utvrđivaće drugi nadležni organi, navodi portal 013info.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare