Foto:Shutterstock/Nemanja Jovanović/EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Širom Srbije se za osnovce svake godine otvori približno 75.000 mesta u srednjim školama kako bi nastavili obrazovanje. Najveće interesovanje je prethodnih godina bilo za gimnazije i obrazovne profile iz područja rada zdravstva i socijalne zaštite, elektrotehnike i ekonomije, prava i administracije..

Kada je reč o medicinskoj školi, prošle godine se upisavalo sa ostvarenih 88 bodova i to za profile medicinska sestra i tehnilar, dok je nekoliko bodova manje bilo potrebno za laboratorijskog tehnilara.

Na primeru III beogradske gimnazije možemo videti da je za upis na društveno jezički smer bilo potrebno 90 poena.

Kada je reč o tehničkim školama, broj bodova varirao je između 80 i 85 bodova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za montažara telekomunikacionih mreža, naprimer, trebalo je 43 boda

Najveće interesovanje je prethodnih godina bilo za gimnazije i obrazovne profile iz područja rada zdravstva i socijalne zaštite, elektrotehnike i ekonomije , prava i administracije..

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivo je i da, kada je o Beogradu reč, mahom prednjače gimnazije.

Najtraženije su one u centru grada – Treća, Prva i Četrnaesta beogradska gimnazija.

Na Novom Beogradu su to Deveta i Deseta gimnazija. Tu prednjače specijalizovana IT odeljenja koja su najtraženija u Devetoj gimnaziji.

U ostatku Srbije prednjače škole kao što su politehnička, medicinska, ekonomska i elektrotehnička.

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srednje škole posle kojih se najlakše dolazi do posla su trgovačke i ekonomske, tehničke koje imaju zanatske profile, zatim saobraćajne, ugostiteljske i škole iz oblasti nege i lepote.

Najtraženiji su i kuvari, konobari, frizeri, gotovo svi zanatski profili, vozači

Trgovačke i ekonomske škole

Koliko se lako posle ovih škola dolazi do posla vidi se na primeru komercijalista. Naime, uvidom u u oglase na jednom sajtu za zapošljavanje, mesečne plate se za ovaj profil kreću od 60.000 pa do čak 175.000 dinara, koliko nude pojedini poslodavci.

Zanatlije

Sve tehničke škole koje imaju zanatske profile takođe se odlično kotiraju na tržištu rada. Traže se gotovo svi zanatski profili poput varioca, vodoinstalatera, stolara, automehaničara, građevinskih radnika, bravara, elektromontera…

Ugostitelji – konobari i kuvari

Foto: Shutterstock

Na ceni u Srbiji su i ugostiteljske škole sa profilima kao što su kuvari i konobari. Na tržištu se posebno traže kuvari i to je jedan od deficitarnijih profila.

Škole za negu i lepotu – frizeri

Škole iz ove oblasti su isto veoma tražene na našem tržištu, posebno frizeri. Plata frizera u Srbiji zavisi od salona do salona, a ima i poslodavaca koji su spremni da daju i 150.000 dinara mesečno za dobrog frizera.

Saobraćajne škole

Među najtraženijim profilima su i vozači.

Međutim, kandidat za ovu poziciju može imati srednju saobraćajnu školu, ali na ove poslove mogu da konkurišu i oni koji nemaju ovu školu, ako imaju položene potrebne kategorije C, D ili E u zavisnosti da li se radi o autobusu ili kamionu.

BONUS VIDEO: „Mi to moramo, ako smo ljudi“: Gimnazijalac iz Beograda, Nikola, uživo recituje svoju pesmu posveđenu nastradalim đacima iz „Ribnikara“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar