Mala matura ove godine izgleda drugačije - promenjen je način polaganja, ali i njeno bodovanje. Po prvi put će se umesto kombinovanog testa polagati test iz jednog odabranog predmeta. Osmaci sada mogu da biraju između testova biologije, geografije, hemije, fizike i istorije kao posebnog testa.

Na maloj maturi moguće je osvojiti 40 bodova na testovima, dok uspeh iz škole donosi najviše 60 poena – to se nije promenilo. Ipak, prethodnih godina su testovi iz srpskog i matematike donosili po 13 bodova, a kombinovani test 14. Sada je taj sistem bodovanja nešto drugačiji.

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem odabranom testu“, objasnili su iz Ministarstva prosvete.

Testovi iz srpskog i matematike imaju po 20 pitanja, a do maksimalnih 14 bodova dolazi se tako što se broj tačnih odgovora množi se sa 0,7.

Kako se prave rang liste

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole i rezultata koje su kandidati postigli na takmičenjima u osnovnoj školi. Redosled kandidata za upis u škole za koje se polaže prijemni ispit utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole, uspeha na prijemnom ispitu i rezultata koje su kandidati postigli na takmičenjima u osnovnoj školi.

Učenik na osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova, a najveći broj bodova koji može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Kalendar polaganja završnog ispita

proba male mature 25. marta

elektronska prijava za prijemni 18-24. aprila

prijava neposredno u školama 21. i 24. aprila

test iz srpskog/maternjeg jezika 21. juna

test iz matematike 22. juna

treći test 23. juna

preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole 25. juna

prijem prigovora elektronski 25. juna

prijem prigovora neposredno u osnovnoj školi 26. juna

odgovori i žalbe prvostepene i drugostepene komisije 27. juna

objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita 28. juna

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 25. juna, a konačni rezultati se očekuju 28. juna. Učenici će imati priliku da listu želja popune i predaju u školi 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 3. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar