Sava Bundalo Foto:SPC

Vikarni episkop patrijarha Porfirija Savo Bundalo ima najveće šanse da postane novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski i naslednik aktuelnog poglavara SPC na toj poziciji.

Od izbora Porfirija Perića za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, u februaru prošle godine, mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog je ostalo upražnjeno. Na redovnom zasedanju Sabora, održanom u maju 2021, odlučeno je da patrijarh nastavi da upravlja mitropolijom u narednih godinu dana i izbora novog naslednika.

Pročitajte još...

Kako sada stvari stoje, najveće šanse da nasledi Porfirija na mestu mitropolita ima njegov vikarni episkop i dugogodišnji saradnik Savo Bundalo.

Kako je rečeno “Novoj”, vladika Savo uživa veliko poverenje i poštovanje u crkvenim krugovima i kad je reč o njegovim kvalitetima, ne postoji dilema da bi bio dobar mitropolit.

Sagovornici naših novina iz Patrijaršije napominju da, uprkos tome što postoji nekoliko različitih struja unutar SPC, koje nisu saglasne po mnogobrojnim pitanjima, svi dele visoko mišljenje o mladom episkopu.

Međutim, oni dodaju da upravo njegova mladost može biti jedina prepreka da postane mitropolit, jer pojedine vladike smatraju da je za tu poziciju potrebno više iskustva.

-Teško je zamisliti da će taj argument imati presudnu ulogu u konačnom izboru, imajući u vidu da vladika Savo dobro poznaje prilike u Hrvatskoj. Ne bi trebalo zaboraviti da je on monaški život započeo upravo u Zagrebu kao duhovno čedo tadašnjeg mitropolita Porfirija – podsećaju naši sagovornici.

Ko se još pominjao u trci za mitropolita

Prema saznanjima “Nove”, pored Bundala, među onima koji su se pominjali kao mogući naslednici patrijarha u Hrvatskoj su i episkop kruševački David i vladika Jovan Ćulibrk.

Dok se za Davida ističe da nema velike šanse, uprkos tome što ne bi imao ništa protiv da postane mitropolit, sa vladikom Jovanom Ćulibrkom je drugačija situacija.

Vladika kruševački David Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Od momenta kad je Porfirije postao patrijarh, episkopa pakračko-slavonskog je većina u SPC videla kao novog mitropolita, ali je, po svemu sudeći, presudila njegova želja da radi na podizanju eparhije u kojoj se nalazi i mesto stradanja – Jasenovac.

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Vladika Jovan je pravi čovek na pravom mestu. Njegova duhovna i životna misija je da podigne Eparhiju pakračko-slavonsku i tome je u potpunosti posvećen. Nema sumnje da bi on bio dobar izbor i za mitropolita, ali mnogo je potrebniji tamo gde se trenutno nalazi i bila bi velika šteta kad bi bio udaljen od posla kom je toliko predan – rečeno je ranije “Novoj” iz SPC.

Ko je Savo Bundalo

Vladika Savo rođen je 1984. godine u Banjaluci, a detinjstvo je proveo u Srpcu, gde je završio i osnovnu školu.

Zatim upisuje Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, koju 2003. godine završava kao đak generacije. Po završetku Bogoslovije, upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu, na kome je diplomirao 2010. godine,i kasnije i doktorirao. Master studije iz kanonskog prava završio je 2015. godine na Institutu Vaseljenske patrijaršije za postdiplomske studije pravoslavne teologije u Ženevi.

Sava Bundalo Foto:SPC

Tokom studija na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu bliže se upoznaje sa patrijarhom Porfirijem, tada profesorom na Fakultetu, pod čijim duhovnim rukovođenjem završava studije i prelazi u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde, od početka službovanja mitropolita Porfirija u Zagrebu, postaje jedan od njegovih najbližih saradnika, uz koga se opredelio i pripremao za monaški život.

U manastiru Osovici u Republici Srpskoj, 2019. godine, zamonašio ga je episkop banjalučki Jefrem, a monaški život započinje u manstiru Svete Petke u Zagrebu.
U aprilu 2021. godine, rukopoložio ga je u Zagrebu Porfirije u čin jerođakona, da bi po izboru novog patrijarha prešao u Beograd i postao šef kabineta poglavara SPC.

Na predlog Porfirija, na Saboru održanom u maju prošle godine, tada jeromonah Savo je izabran za vikarnog episkopa patrijarha sa titulom episkop marčanski.

Vladika Savo govori francuski, grčki i ruski, a služi se i engleskim jezikom.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije: Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar