Foto:FoNet/SPC

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku da se ovogodišnji Sabor održi 15. maja u Sremskim Karlovcima, saznaje Nova.rs.

„Redovno zasedanje, koje će se, radi obeležavanja 100-godišnjice potpisivanja Tomosa Carigradske patrijaršije kojim priznaje ujedinjenje pokrajinskih srpskih crkava u jednu i jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu sa statusom autokefalije Patrijaršije, svečano započeti u nedelju, 15. maja 2022. godine, sabornom svetom arhijerejskom litrugijom sa u 9 sati u sabornom Svetonikolajveskom hramu u Sremskim Karlovcima“, navodi se u dokumentu koji je potpisao njegova svetost gospodin Porfirije.

Pročitajte još...

Plan je da se u Sremskim Karlovcima, nakon liturgije, održi i svečana sednica, dok je radni deo Sabora planiran za ponedeljak, 16. maja, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, s početkom u 9 sati.

Na predstojećem Saboru SPC, pored tekućih pitanja, jedna od ključnih tema biće i odluka o novom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom. Podsetimo, na tom mestu je do prošle godine bio patrijarh Porfirije, koji još uvek obavlja dužnost administratora ove mitropolije.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije: Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar