Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Današnje ustoličenje novoizabranog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija obeležila je beseda, kojom je novi poglavar SPC istakao da na Crkvi nije da rešava socijalne, političke i druge vrste problema.

Nakon što je ustoličen proglašen za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Sabornoj crkvi u Beogradu, donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije održao je besedu u kojoj je, između ostalog, izneo i svoje stavove o ključnim društvenim i političkim pitanjima u zemlji.

Iako je značajan deo javnosti percipirao Porfirija kao osobu koja je fleksibilnija kad je u pitanju dogovor Beograda i Prištine oko konačnog statusa Kosova, njegova današnja da će njegova najveća briga biti “mnogostradalno Kosovo i Metohija”.

“Za Srbe to nije samo mit. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je među nama”, rekao je on, podsetivši da mladi u Srbiji često pevaju kako je Kosovo srce Srbije.

Pročitajte još...

“Srce je organ života i ljubavi u kojem ima mesta za sve. Tako i na našem Kosovu ima mesta za sve, jer u srce može svako da stane”, poručio je novoizabrani patrijarh.

Ovakva izjava, posmatramo iz prizme pregovora Beograda i Prištine, ukazuje da SPC  neće značajno udaljavati od kosovske politike koju je zastupao pokojni patrijarh Irinej, koji je svojevremeno za naš portal istakao da je “jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije”.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane”, rekao je za Nova.rs pre pet meseci patrijarh Irinej.

U prilog tezi da će Porfirije u značajnoj meri zagovarati stav koji je zastupao Irinej, potvrđuje i deo njegove besede u kojoj se, između ostalog, osvrnuo na lik i delo svog prethodnika.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

“Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva”, kazao je 46. patrijarh SPC.

Usled činjenice da je politika u značajnoj meri determinisala odnose unutar Srpske pravoslavne crkve, što se odrazilo i na sam proces Izbornog sabora, patrijarh Porfirije je deo svog govora posvetio i ovoj  temi, navodeći da nije nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, odnosno da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških problema.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu. Tim putem nameravam i da vodim Crkvu koja mi je poverena. Crkva je pozvana da sabira i spaja, da služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranje i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku u izvornom smislu te reči. U antici gde se pojavila kao pojam, ona se smatrala brigom za zajednički život i u tom su učestvovali svi građani. Tom vrstom politike, ne samo da hoću, nego dubinski osećam da treba da se bavim”, rekao je novoizabrani patrijarh.

Ovakva izjava ukazuje, pre svega, nameru Porfirija da se distancira od uloge “Vučićevog čoveka”, uviđajući da nije zahvalno biti eksponent bilo čije politike u situaciji gde ste predstavnike čitave Crkve. Ona je ujedno i poruka episkopima da politika ne sme da bude linija na kojoj će se deliti i zbog toga će biti interesantno videti na koji način će novi patrijarh reagovati na napade iz političkih krugova kojima su izloženi njegovi episkopi.

Pred Porfirijem je period velikih izazova, imajući u vidu da dolazi na čelo institucije na koju država računa kao vernog i poslušnog saradnika i unutar koje postoji ozbiljna podela zbog toga. Ukoliko bude uspešan u nameri da ostvari jedinstvo unutar Crkve i oslobodi je političkog uticaja, onda bi i uloga pomiritelja, na koju računa, mogla da obeleži njegov rad na čelu SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare