Vreme vrućina toplotni talas Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

U Srbiji se i tokom vikenda nastavlja vreli toplotni talas. Upozorenje stiže i iz Zavoda za javno zdravlje Srbije - temperature će biti u kategoriji "opasne pojave" sve do 5. jula.

Povodom vrelog topolotnog talasa upozorenjem se oglasio i Zavod za javno zdravlje Srbije „Batut“.

„Sа аspекtа zdrаvljа ljudi, pо prеpоruкаmа Svеtsке zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, tоplоtni tаlаs је pојаvа оd nајmаnjе tri uzаstоpnа dаnа каdа је mакsimаlnа dnеvnа tеmpеrаturа vаzduhа iznаd dеfinisаnе кritičnе vrеdnоsti. U nаrеdnih dеsеt dаnа pоstојe uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа tеritоriјi sеvеrnоbаnаtsкоg окrugа. Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u каtеgоriјi оpаsnе pојаvе u pеriоdu оd 30. јunа dо 4. јulа u pојеdinim dеlоvimа sеvеrnе, istоčnе i zаpаdnе Srbiје, а 5. јulа i nа pоdručјu Bеоgrаdа i mаčvаnsкоg окrugа“, saopšteno je iz Batuta.

Upozorenja RHMZ

RHMZ je upozorio da nas u subotu očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz kratkotrajno manje osveženje i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ponegde i gradom. U nedelju će bite uglavnom sunčano. Veoma toplo vreme trajaće sve do srede.

„Subota severozapadu i severu regiona donosi manje vrelo vreme uz maksimume od +26 do +32 stepena Celzijusa. Nad ostalim delovima reigona, a posebno na jugu i istoku se zadržava veoma toplo uz maksimume i do +37 stepeni Celzijsua lokalno. Pljuskovi sa grmljavinom se u subotu očekuju uglavnom nad središnjom i istočnom BiH, severom Crne Gore, središnjim, a posebno južnim i jugoistočnim predelima Srbije. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar.

Čubrilo: U naredni utorak i da +39

„Od nedelje do naredne srede ponovo veoma toplo uz ređu pojavu nestabolnosti, posebno u utorak kada može biti i lokalnih nepogoda. Vetar će osim u zoni nestabilnosti biti slab, južni. Dnevni maksimum od +31 do +36, a u naredni utorak i oko +39 stepeni Celzijusa ponegde“, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

On dodaje da od sledeće srede se računa na promenu sinoptike uz premeštanje hladnog fronta, grmljaviske pljuskove, lokalne nepogde, pojačan severeozapadni vetrar ali i osetnije osveženje takoda bi već u sredu na severozapadu regioa maksimum mogao biti samo oko +23 stepena Celzijusa.

Osveženje bi se nastavilo i u danima posle 07.07. ali još ćemo videti koliko će biti izraženo. Oko 10.07. je moguće novo pogoršanje i prognostički matetrijal za period od 07.07. do oko 15.07. sugeriše promenljivo vreme bez velikih vrućina.

Bonus video: Šminkanje po vrućini,  saveti i trikovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar