Dragica Djakovic Gašić
Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je incidente usmerene protiv Dragice Gašić, Srpkinje povratnice u Đakovici, javlja Kossev.

„Neprihvatljivi su pokušaji zastraživanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“, poručili su iz misije OEBS-a za KoSSev.

Misija OEBS-a je u kontaktu sa Dragicom Gašić od njenog povratka, posebno da bi joj pomogli i olakšali komunikaciju sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući lokalnu opštinsku kancelariju za zajednice i povratak i Kosovsku policiju, koji pružaju podršku, dodali su.

Iz ove misije su poručili da su svesni „specifičnih poteškoća i osetljivosti u Đakovici kao nasleđu sukoba“, ali i da veruju da proces povratka svih zajednica treba da se nastavi.

„To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba“, navodi se u odgovoru.

Naveli su i da cene rad Kosovske policije na osiguravanju bezbednosti Dragice Gašić, kao i na celom Kosovu, i podstakli sve koji koji znaju identitet počinioca incidenata da se jave policiji.

„OEBS je aktivno angažovan sa svim relevantnim akterima po ovom pitanju, uključujući opštinu, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kosovsku agenciju za upoređivanje i verifikaciju imovine. Verujemo da je pravni okvir na Kosovu jasan povodom prava na povratak i podstičemo sve zainteresovane strane da podrže vladavinu zakona“, dodaju.

Povodom pisanja medija o povratku Dragice Gašić u Đakovicu, OEBS kaže da su uvek podržavali slobodne i nezavisne medije na Kosovu, ali i da podržavaju poštovanje kodeksa ponašanja koji su razvila regulatorna tela za medije koja utvrđuju standarde etičkog i profesionalnog novinarstva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar