Foto: Shutterstock/Nada B

Dragica Gašić iz Đakovice se u svoj stan u ovom gradu vratila 9. juna ove godine. I od tada se svakodnevno suočava sa pretnjama i pritiscima. Poslednji u nizu je bio juče, kada su je nadležni u opštini sprečili da zameni vrata na svom stanu i umesto postojećih stavi blindirana. Vrata su joj na kraju i oduzeta.

Prošla je izgleda kroz zatvorena vrata da bi se u Đakovicu vratila. Dragica Gašić za N1 kaže da se trenutno nalazi u okolini Kline, zbog porodičnih obaveza, a u svoj grad se ponovo vraća u ponedeljak.

Gotovo dvadeset dana javnost nije znala da se vratila na Kosovo. Šta joj se dešavalo od dolaska u stan saznali smo 28. juna kada je govorila za medije.

“Gađali su me kamenom u prozor, polomili mi roletnice i lepili mi te slike što mi prete da me kolju, da me biju… Eto to… Svake noći po tri puta na noć mi lupaju, lupaju mi na vrata”, priča Dragica Gašić.

A jedna od prvih vesti bilo je pismo – 11 nevladinih organizacija iz Đakovice koje su tražile njeno iseljavanje.

“Izuzetno zabrinjavajuće, jer se među tim organizacijama nalaze i one koje se bave ženskim pravima”, navodi Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Dragica Gašić je za N1 objasnila da nema zamerke na postupanje policije. Kaže da kontrolišu ulazak ljudi u zgradu u kojoj živi. Dobrodošlicu od komšija, kaže, nije imala.

“Ja nikog nisam povredila u Đakovici, iako sam živela 20 godina. Rodila sam dva deteta… Ako nisam nekom učinila dobro dokle god sam stanovala prethodno, dok nisam dobila taj stan – nisam nikom ništa ružno uradila. I zato sam dobila hrabrost da se vratim u moj stan zato što nikog nisam povredila. Ni Albanca, ni Srbina, ni muslimana, nikoga. I zato sam rekla – ja ima da se vratim u svoj stan pa makar me mrtvu našli”, kaže Gašićeva.

Da su joj oduzeta blindirana vrata za Radio slobodna Evropa je potvrdio i portparol policije Kosova iz Đakovice.

Na osnovu informacija, stan je imovina Skupštine opštine, koja je sada nadležna i kojoj možete da se obratite.

Gradonačelnik Đakovice oglasio se ranije lokalnim medijima rekavši da o slučaju Dragice Gašić nije odlučivala opština već Kosovska agencija za imovinu, koja je donela odluku da je Gašićeva vlasnik stana.

Vlada Kosova na ovu temu glasno ćuti.

“Nismo imali ni jednu reakciju kosovskih zvaničnika po ovom pitanju, što ne šalje dobru poruku svim povratnicima iz srpske zajednice”, navodi Radosavljevićeva.

Prema podacima Ministarstva za zajednice i povratak nakon rata se sa Kosova iselilo 226.418 građana. Tokom 2020. godine na Kosovo se vratilo 273 osoba, tako da je ukupan broj povratnika oko 28.750 od čega je oko 12.600 Srba.

Stopa povratka raseljenih Srba manja od dva odsto, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. “Tako da možemo slobodno da kažemo da je Kosovo i Metohija kao jedno postkonfliktno područje, područje sa najmanjom stopom povratnika u celom svetu”, dodaje Petković.

A da ima još Srba koji bi da se vrate u Đakovicu rekao je predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice. Kaže da već 20 godina organizovano podnose zahtev OEBS-u i UNMIK-u za povratak 450 porodica u taj grad, ali da nema odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar