Đokica Stanojević
Đokica Stanojević Foto: uns.org.rs

Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Đakovica, Đokica Stanojević izjavio je danas da svakodnevno maltretiranje povratnice Dragice Gašić ima za cilj da se spreči povratak ne malog broja zainteresovanih Đakovičana u svoj zavičaj.

Stanojević je agenciji Beta kazao da se za povratak u Đakovicu 2008. godine prijavilo 450 srpskih porodica, ali da lokalne, međunarodne i srpske vlasti nisu ništa preduzele da se tim ljudima omogući povratak u svoje uzurpirane domove.

Komentarišući napade lokalnih Albanaca na povratnicu Dragicu Gašić, Stanojević je kazao da devedesetih godina prošlog veka, pre bombardovanja, u Đakovici niko nije imao problem zbog svoje nacionalne ili verske pripadnosti.

„U opštinskim službama i društvenim preduzećima većina su bili Albanci. Nikada niko od njih nije imao nikakav problem. Nisu Srbi terali Albance s posla, nego su oni po direktivi njihovih političara napuštali radna mesta“, rekao je Stanojević.

Dodao je da nikada nijedan Albanac nije isteran iz svog stana.

„Dragica Gašić je, devedesetih godina prošlog veka, dobila stan iz Fonda solidarnosti, kao socijalni slučaj. Ona je jedina, od 150 vlasnika, koja je posle 20 godina izborila pravo da se vrati u svoj stan. I sada, lokalni Albanci, zastrašujući Gašićku, zapravo žele da spreče masovniji povratak Srba u Đakovicu“, ocenio je Stanojević.

Kosovski mediji su javili da su lokalne vlasti u Đakovici uručile Gašićki rešenje kojim se ne priznaje njeno vlasništvo nad stanom koji je dobila 1997. godine.

Po rečima Stanojevića, od sredine 1999. godine međunarodna zajednica je pomogla obnovu svih porušenih albanskih kuća, dok je istovremeno porušeno i zapaljeno na stotine srpskih kuća.

„Nijedna srpska kuća nije obnovljena. Međunarodna zajednica od početka vodi dvostruki aršin kada je u pitanju rešavanje problema na Kosovu i Metohiji. Kosovo može da opstane samo kao multietnička teritorija. Svima koji su proterani mora da se omogući povratak na privatnu imovinu“, kazao je Stanojević.

Na pitanje Bete, da li i koliko Srpska lista radi na povratku zvanično 247.000 proteranih sa Kosova i Metohije, Stanojević je kazao da Srpska lista podržava Briselski sporazum koji je „prilično štetan“ za Srbe na Kosovu.

„Srpska lista je nametnuta Srbima na Kosovu. Ti ljudi su ćutolozi koji nemaju nikakav uticaj. U kosovskom parlamentu nikada nije održana sednica na kojoj bi se raspravljalo o povratku raseljenih. Srpska lista je dekor koji je stvoren u Beogradu i taj dekor radi protiv interesa srpske zajednice“, naglasio je Stanojević.

Upitan da prokomentariše česte navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u mnogim gradovima na Kosovu nema nijednog Srbina, Stanojević je kazao da Vučić prihvata politiku etnički čistog Kosova.

„Vučić je po Ustavu dužan da štiti svakog građanina Srbije. On šalje poruku da bi trebalo da se oprostimo od Kosova i da više ne razmišljamo o povratku, imovini i grobovima naših najbližih. Posle svake takve Vučićeve izjave, sa Kosova krene novi talas iseljavanja i živih i mrtvih Srba“, zaključio je bivši gradonačelnik Đakovice, Đokica Stanojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar