Srbijanka Turajlić, komemoracija
Foto: N1

Od profesorke Univerziteta u Beogradu Srbijanke Turajlić danas su se oprostile kolege sa Elektrotehničkog fakulteta, gde je radila kao profesorka na Katedri za signale i sisteme.

Na komemoraciji su govorile njene kolege i saradnici, koji su se prisetili početaka njene briljantne karijere.

Podsetili su da je Srbijanka Turajlić doprinela inovacijama u celom obrazovnom sistemu, ali i da je bila borkinja, hrabra i beskompromisna, sve do kraja.

Srbijanka Turajlić preminula je 25. septembra u 76. godini.

„Živo se sećam davnih godina kada smo se Srba i ja zajedno, kao mladi i nadobudni omladinci borili za ostvarenje prava studenata i za demokratiju na univerzitetu. To su bila prva Srbina kaljenja, u kojima je već pokazala na sceni da je nepokoljebljivi borac za pravdu, istinu i ljudskost, pravi narodni tribun“, rekao je profesor Srđan Stanković.

Njena ćerka, rediteljka Mila Turajlić prisetila se majčinih borbi i šta joj se dogodilo na samom kraju devedesetih. „Te sile protiv kojih se mama borila postale su toliko jake da je jednog dana došla ispred zgrade i da profesorki Srbijanki Turajlić nije dozvoljen ulaz. I moram da kažem da je se ona toga dana kući tako tiha, ali nam je održala pokaznu vežbu iz toga šta je etičko držanje i da nas je to obeležilo kroz ceo život“, navela je Mila Turajlić.

BONUS VIDEO: Kako je govorila Srbijanka Turajlić: Zapadna civilizacija puca zbog laganja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar