Patrijarh Porfirije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prolećni Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na kojem će se odlučivati o tome ko će biti izabran za mesto mitropolita u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i za novog episkopa valjevskog, izvesno će biti održan 23. maja, saznaje Nova.rs.

Kako je rečeno za naš portal iz Patrijaršije, uslov za održavanje Sabora u pomenutom terminu biće najpre epidemiološka situacija.

Pročitajte još...

“Ukoliko brojke nastave da opadaju i episkopima van Srbije bude omogućeno da dođu na Sveti arhijerejski sabor, onda će se se on održati 23. maja. Postoji mogućnost da do bude i dan kasnije, ali tu promenu bi uslovila neka praktična pitanja, poput toga da li su svi episkopi iz inostranstva stigli istog dana u Srbiju. Ipak, pitanje svih pitanja tiče se epidemije. Ukoliko situacija bude takva da je moguće održati zasedanje, to će se i dogoditi”, navodi naš izvor iz SPC.

Kako je rečeno našem portalu, na redovnom Svetom arhijerejskom saboru bi trebalo da bude izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, kao i episkop valjevski.

Sagovornik Nova.rs dodaje i da je predviđeno da tokom trajanja Sabora bude uprilična i ceremonija svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

“I to će diktirati mere protiv koronavirusa. Svakako, mi se nadamo da će se to održati u Peći, jer je u pitanju jedan od najsvečanijih činova u našoj Crkvi”, poručuje naš sagovorrnik.

Patrijarh Porfirije izabran je na mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve na Izbornom saboru koji je održan 18. februara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare