Foto:Screenshot/Youtube/Mitropolija zagrebačka

Novi patrijarh SPC je mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije Perić. Porfirije je i pre Sabora važio za ozbiljnog kandidata zbog svoje jake pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, ali i zbog neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svetovno ime Prvoslav menja monaškim Porfirije. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha Irineja Bulovića, u manastiru Visoki Dečani. Nakon okončanih studija, u manastiru Svete Trojice Mušutištu, u čin jerođakona ga je rukopoložio tadašnji episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh, Pavle.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Prema rečima upućenih u zbivanja u SPC,  mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, što otvara mogućnost predsedniku Vučiću da lakše reši ovo pitanje kroz pregovore sa Prištinom. Imajući u vidu da je Crkva do sada jasno isticala da za nju jedino prihvatljivo da se Kosovo tretira kao deo Srbije, imenovanje Porifrija moglo bi da znači promenu kursa i distanciranje SPC od ovog problema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare