Foto: Shutterstock

U poslednje vreme, širom Beograda, građani se žale na napade na njih i njihove ljubimce od strane pasa, koji neretko spadaju u kategoriju opasnih rasa.

Samo u medijima smo poslednjih meseci imali veliki broj vesti o napadima na ljude, ali mnogo više takvih napada ostaje van očiju javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo da su to psi lutalice ili psi neodgovornih vlasnika koji bez povoca puštaju opasne pse, ovaj problem nije nov, a čini se da broj takvih slučajeva samo raste.

Pored napada na ljude, još češći su primeri da psi napadaju i povređuju druge pse.

Iako je zakonom zabranjeno napuštanje i odbacivanje životinja, svedoci smo velikog broja pasa lutalica, koji su često imali vlasnike, koji su odlučili da ih odbace.

Kako se navodi na sajtu Udruženja Orca, Zakonom o veterinarstvu je propisana Centralna baza podataka o obeležavanju životinja, koja je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Tim zakonom utvrđena je i obaveza vlasnika i držaoca životinja da obeleže i registruju životinje, odnosno da imaju identifikacioni dokument koji mora pratiti životinje tokom njihovog života.

Dunja Lakčević iz Zemuna za naš portal je rekla da se samo ona prilikom svakodnevne šetnje svojih pasa u poslednjih mesec i po dana, čak dva puta našla u ovakvoj situaciji.

Oba slučaja prošla su bez težih posledica po njene pse, iako je, kako nam je objasnila to bilo pukom srećom.

„Pre tri nedelje na Zemunskom Keju su jednog od moja dva psa napala dva vlasnička psa, rase staford, koji su bili puštena sa povoca. Moji psi su hodali pred mene, na povocu. Pokušavali smo da zaobiđemo puštene pse, međutim ti psi su se zatrčali na nas. Ja sam zamolila vlasnike da ih zaustave, a jedan od njih mi je odgovorio da su psi dobri, i sledeće sekunde su napali jednog od mojih pasa. Dok smo pokušavali da spasimo napadnutog psa, moj drugi pas se od straha nekako izvukao sa povoca i pobegao, ali na sreću smo ga našli i nije bio povređen“, priča Dunja.

Ona dodaje da je taj incident mogao oba njena psa da košta života i da to ostavlja emotivnu traumu i na nju i na njene pse.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Navijači Rendžersa u centru Beograda

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar