Foto: Marko Zamurović, HAMZAGIC/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia, Nova S, Goran Petrić/Nova.rs

Krajem novembra počele su blokade širom zemlje zbog Rio Tinta i eksploatacije bora i litijuma, a za ova tri meseca građani su bili gaženi, tučeni, zastrašivani. Sve to imalo je za cilj da ih odvrati od zahteva i blokada, ali njihova borba traje i dalje i nastaviće se do konačne pobede.

Tokom protesta kod Palate Srbija na državni prraznik Sretenje održan je protest tokom kojeg se desilo nekoliko incidenata. Na uglu Bulevara Mihaila Pupina i Antifašističke borbe vozač je udario demonstranta i nosio ga na haubi nekoliko metara, nakon čega je on pao na put. Ovo nije bio izolovani incident, budući da se čak i na trotoaru dogodio incident gde je jedna osoba zadobila povrede. Policija je intervenisala, a vinovnici su uhapšeni.

Ovo je samo jedan od nizu protesta protiv Rio Tinta na kojima je dolazimo do incidenata, a prvi su počeli još u novembru kada se na građane krenuli motkama, palicama, čekićima i bagerima. Od tada je prošlo tri meseca, a mi vas podsećamo na sve one momente kada su građani napadnuti i povređeni.

Bagerom na građane u Šapcu

U gradu na Savi, istaknuti lokalni pripadnik SNS Nebojša Stojićević Jarin seo je u bager i krenuo ka demonstrantima. Incident se dogodio na samom početku blokada, a oni stariji vrlo brzo su se setili scene u Kini kada građanin stoji ispred tenka na trgu Tjenanmen.

Sabac
Šabac sukob demonstranata Foto:Marko Zamurović

Jarin je bagerom krenuo na narod, dok mu se na putu nije isprečio Dragan Milovanović Crni koji je zaustavio vozilo i tako postao jedan od heroja protesta.

Gumeni čekići i palice na demonstrante

Batinaši koji su napali građane koji su blokirali Novi most u Šapcu, u odbrani svojih „ideja“ koristili su drvene motke i štangle i čekiće. U tim napadima čekićem je udaren i povređen jedan od aktivista koji je završio u Urgentnom centru.

Povređeno je još nekoliko osoba koje su udarene drvenim palicama, a huligani, koji su bili maskirani kapuljačama, razbijali su stakla i na traktorima koji su bili poprečeni preko puta.

Kolima pregažen aktivista pokreta “Buđenje” Dušan Tufegdžić

Dušan Tufegdžić, Šabac, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Na jednom od protesta u Šapcu, na mostu je došlo do incidenta kada je pregažen aktivista pokreta “Buđenje” Dušan Tufegdžić. On je u izjavi za Nova.rs rekao kako ga je automobil vukao nekoliko metara, pre nego što je pao sa haube.

Komandir prebacivao devojku preko ograde

Incidenti tokom protesta nisu zaobišli ni Beograd, gde je na prvoj blokadi na građane krenuo lično i komandir PU Savski venac Aleksandar Krstić koji je jednu devojku prebacio preko ograde.

Policajac baca devojku preko bankine Foto:Nova.rs

Pored ove scene, Krstić je snimljen kako napada jednog demonstranta, nakon što mu je on prethodno postavio pitanje da li će oni (policajci prim. aut.) gurati goloruki narod. Krstića je do te mere to pitanje iznerviralo da je odmah fizički nasrnuo na demonstranta.

Motociklom i kolima na demonstrante

Početkom decembra na protestima u Vranju motociklisa i aktivista Istok K. zaleteo se na građane koji su blokirali put, iako su sa strane bili policajci i insptektori u civilu. Ovakve slike zabeležene si i u Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku i drugim mestima. Pored onih koji su kolima pokušavali da probiju i spreče građane da protestuju, bilo je I organizovanih akcija gde su muškarci u crnim kapuljačama bakljama gađali okupljene kao što je bio slučja u Novom Sadu.

Bonus video: Gaženje demonstranata kod Palate Srbija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar