Foto: Shutterstock

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje "Hajde da imamo vremena za pregled", od danas će biti organizovani pregledi u mobilnom mamografu u Beogradu za žene uzrasta od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, rekla je za Tanjug direktorka Instituta "Batut", dr Verica Jovanović.

Dodaje da je mobilni mamograf namenjen za žene posle 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

„Želimo da se što više žena odazove na mamograf u ovom periodu i da se upravo zlatnim standardom za dijagnostiku raka dojke otkrije dijagnoza kod svih žena kod kojih postoji sumnja. U prethodnom periodu, mi smo u dva navrata u Beogradu omogućili pregled za 4.000 žena. Zahvaljujemo se ženama koje su se odazvale”, poručila je Jovanović.

Naglašava da žene starosti od 45 do 69 godina, mamografski pregled ukoliko nema promena treba da rade na dve godine.

PROČITAJTE VIŠE

“Zdrave žene su ciljna grupa ovog pregleda. Za sve mlađe žene preporučujemo ultrazvučni pregled već od 25 godine uz konsultaciju sa ginekologom i izabranim lekarom”, objasnila je direktorka Batuta.

Rak dojke je jedan od najzastupljenijih malignih, nezaraznih bolesti kada je u pitanju ženski pol, ističe dr Jovanović i dodaje da je na prvom mestu po broju obolelih žena, a na vrlo visokom kada je u pitanju umiranje od malignih bolesti.

“Svaka osma žena koja oboli od maligne bolesti, ona oboli od raka dojke. Kada je u pitanju stanje u našoj zemlji, u poređenju sa drugim zemljama, negde na sredini lestvice smo po učestalosti bolesti, a vrlo visoko kada je smrtnost u pitanju”, kaže ona.

Dodaje da je upravo zbog toga potrebno obezbediti ženama pregled koji predstavlja ranu dijagnostiku, jer, kako naglašava, iako se rak dojke ne može sprečiti – bitno je da se otkrije na vreme.

“Kada se pravovremeno otkrije, u 90 odsto slučajeva ishodi su mnogo dobri, a da savremenom terapijom žena prelazi ili u status izlečene žene ili se bolest transformiše u hronično stanje”, ističe Jovanović.

Prema podacima Batuta, najviše obolelih žena je starosti između 55 i 65 godina, kaže Jovanović i navodi podatak da su smrtni ishodi uglavnom između 70. i 75. godine.

“Pojavljuju se i žene sa dijagnozom mlađom od 40 godina. Za sve mlade žene, imajući u vidu brojne rizike, način života i manjak fizičke aktivnosti, apelujemo da od 25. urade ultrazvuk”, kazala je Jovanović.

Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se radnim danima od deset do 14 časova putem telefona 060/7171523, 060/7171523, 060/7171969, 060/7171969, kao i putem mejla [email protected] .

Preglede je moguće obaviti svakog dana od 9.00 do 19.00 časova na Kalemegdanu.

Akciju sprovode Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvo zdravlja.

BONUS VIDEO Dr Bukarica: HPV vakcina štiti kod 90% karcinoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar