Foto: Wavebreak / Profimedia

"Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminijumu ― a korišćenje antiperspiranta neće dovesti preteranog izlaganja".

Bez obzira koristite li dezodorans ili antiperspirant, ili kombinaciju oba, verovatno znate da među njima postoji razlika, ili ste čuli da se antiperspirant često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za upotrebu. Pa, u čemu je razlika?

“Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontroliše i smanjuje telesni miris tako što minimizira rast bakterija na telu posebno ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za negu kože koji kontroliše znojenje, a sastoji se od aluminijumskih soli,” objasnila je za Huff Post lekarka iz Redirect Healtha, dr Dženis Džonston.

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju celokupni miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadrže oboje, neki radije izbegavaju proizvode s antiperspirantima, piše Večernji list, a prenosi N1.

“Zbog nekoliko studija sprovedenih u šezdesetim i sedamdesetim mnogi brinu da se aluminijum koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alchajmerovom bolesti i predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama”, kaže Džonston.

I dok je aluminijum zaista pronađen u mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti, naučnici još uvek ne znaju da li je to posledica izlaganja aluminijumu ili posledica same bolesti.

Pročitajte još:

“Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminijumu ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korišćenje antiperspiranta neće dovesti preteranog izlaganja; za to bi morali da radite posao poput zavarivača aluminijuma”, rekla je i dodala:

“Jasno je da se nedavne studije slažu da ne postoji veza između Alchajmerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne su studije takođe istraživale i da li antiperspiranti uzrokuju rak dojke, ali nisu uspele da pronađu vezu.”

Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni zapušavaju pore kako bi smanjili znojenje pa toksini koje telo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, međutim to nije istina.

“Telo izlučuje štetne toksine i hemikalije sistemom filtracije u bubrezima i jetri, a ne žlezdama znojnicama”, rekla je Mišel Henri, dermatološkinja iz Njujorka.

“S obzirom na to, kada koristite antiperspirant ne morate brinuti zbog raka dojke, nakupljanja toksina ili Alchajmerove bolesti; ipak, kao i svaki drugi proizvod za negu kože, on može izazvati alergiju ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi”, kaže dr Džejmi de Rosa, hirurg lica i osnivač DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa.

Ako se to dogodi, navodi da treba prestati koristiti proizvod i pitati lekara za savet.

***

BONUS VIDEO: Dobro je kada se znojimo pri visokim temperaturama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar