Foto: N1

Nakon generalne probe proteklog vikenda, od danas počinje zvanično kažnjavanje, ukoliko u nekom od ugostiteljskih objekata posle 22 sata nemate validnu kovid-propusnicu.

U objekte u zatvorenom, od subote u 22 sata, gosti mogu da uđu s potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Dozvolu za provod u kasnim večernjim satima imaju i oni s negativnim rezultatom PCR testa (ne stariji od 72 sata), kao i antigenskim testom, ne starijim od 48 sati. Validan“pasoš“ predstavljaće i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi. Kontrola-privikavanje je počelo u subotu, a kažnjavanje onih koji seogluše o nova pravila počinje od danas.

Kazne nisu beznačajne – 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid-sertifikata, posle22 sata – 5.000 dinara.

Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid-propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći. Validan dokaz da nisu prenosioci zaraze moraju da imaju i zaposleni u lokalima, a ne samo gosti.

Kada je reč o antigenskim testovima, oni moraju biti iz relevantnih, priznatih laboratorija.

Šta je kovid-propusnica?

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar (QR) kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana

2) potvrdu o negativnom pi-si-ar (PCR) testu ne stariju od 72 sata

3) potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariju od 48 sati

4) potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana

5) potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.

Bonus video: Kovid propusnice – zakasnela mera?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare