Foto: Ministarstvo prosvete

Završni ispit u avgustovskom roku učenici će polagati od danas do 16. avgusta. Polaganje će biti organizovano u 52 škole, a završni ispit u ovom roku polagaće učenici osmog razreda i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali u junskom roku, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa za polaznike po programu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih biće održano danas, 14. avgusta od 9 do 11 časova, dok će se test iz matematike polagati u istom terminu sutradan, u četvrtak, 15. avgusta.

Polaganje trećeg testa iz predmeta po izboru (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biće u petak 16. avgusta od 9 do 11 časova.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. avgusta 2024. godine do 20 časova.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

U saopštenju Ministarstva prosvete se podseća da na završni ispit u junskom roku nije izašlo 232 učenika i 336 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu biće neposredno u školi u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta.

Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali im je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Maksimalan broj bodova koji učenici mogu da imaju, ne računajući dodatne poene sa takmičenja je 100.

Pročitajte još:

Iz osnovne škole učenici na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60 bodova, dok na sva tri testa koja polažu mogu maksimalno ostvariti 40 bodova.

Testovi iz srpskog i matematike nose po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka, a osvojeni bodovi sa testa iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test iz izbornog predmeta množi koeficijentom 0,6.

Prema ranijim podacima ministarstva, završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99,64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih.

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u srednjim školama gde se školuju deca za određene zanate.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar