Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Do sada je na teritoriji Srbije u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji obavljena analiza 60 uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je samo u jednom uzorku, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Za pacijenta kod koga je potvrđen COVID 19 je rekla da se dobro oseća i da je njegovo zdravstveno stanje dobro.

„To je još jedna potvrda da je značajno što je infekcija potvrđena i istovremeno značajno da je celokupan zdravstveni sistem na vreme reagovao u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije što ćemo činiti i ubuduće“, rekla je Jovanović za Tanjug.

Reč je, kaže, o osobi koja je došla iz Budimpešte koja je osetila slabost, malaksalost i određene respiratorne tegobe i javila se lekaru.

Jovanović je rekla da se pojačan epidemiološki nadzor obavlja nad putnicima koji dolaze iz onih zemalja ili pojedinih teritorija gde je registrovana intenzivna transmisija novog koronavirusa.

„Ako je neko bio na toj teritoriji, ima određene simptome i ukoliko je bio u kontaktu sa nekim ko je potvrđeno oboleo, koji je inficiran novim korona virusom, uzima se bris grla i nosa i uzorak šalje u našu referentnu laboratoriju u Institutu Torlak“, istakla je Jovanović.

Navela je da su važne mere predostrožnosti koje se odnose na ličnu higijenu i higijenske mere koje se sprovode u prostoru gde se boravi.

„I dalje preporučujemo pranje ruku i provetravanje prostorija. Nema mesta panici. Institut za javno zdravlje Srbije će svakog dana izveštavati u dva navrata i uvek će biti dostupan medijima za sve informacije koje se odnose na zdravstevno stanje građana Srbije“, kaže Jovanović.