NVO: Za odluke o životnoj sredini sačekati prave uslove

Društvo 05. maj. 202013:50
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Devet ekoloških organizacija civilnog društva pozvalo je danas Vladu, Skupštinu Srbije i predsednika republike da odlože svako donošenje odluka koje nije neposredno relevantno za zdravlje i sigurnost ljudi, a za koje nije moguće osigurati transparentnost i učešće zainteresovane javnosti, imajući u vidu pre svega odluke koje utiču na zaštitu životne sredine.

„Smislena, dosledna i stalna primena principa transparentnosti i dobrog upravljanja važna je u ovim izazovnim vremenima kako se ne bi narušili temelji demokratskog društva – ljudska prava, vladavina prava i demokratsko odlučivanje“, navodi se u otvorenom pismu devet organizacija.

Pročitajte još:

Pismo su uputile organizacije WWF, Beogradska otvorena škola, Alternativa za bezbedne hemikalije (Alhem), Mreža za klimatske akcije (CAN Europe), Centar za unapredjenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Udruženje Jedan stepen Srbija i Mladi istraživači Srbije.

Oni su predložili nekoliko pristupa koji će pomoći Srbiji da ubrza proces prelaska na klimatski neutralnu privredu, koja štiti i obnavlja naš prirodni svet, čuva naše zdravlje i ne stvara otpad – na pravičan i pravedan način koji ne isključuje niti jednog člana društva.

„Potrebno je obezbediti raspodelu podsticajnih sredstava i državne pomoći u skladu sa Evropskim zelenim planom i Pariskim sporazumom, kako bi se reforma naše privrede usmerila prema održivosti“, navele su organizacije i dodale da je neophodno pokrenuti velike održive inicijative u skladu sa javnim interesom i pružiti podršku lokalnim organizacijama civilnog društva.

Organizacije smatraju da je neophodno podržati i ojačati primenu i finansiranje postojećih ekoloških standarda i politika za suzbijanje klimatske krize, gubitka biološke raznovrsnosti i zagađenja životne sredine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar