U organizaciji Ženske solidarnosti održan je novi protest ispred zgrade Informera na Terazijama nešto posle 13 sati. Nakon što je protest počeo, okupljeni su blokirali saobraćaj u centru grada. Aktistkinje su tražile da im se priključe građani, te poručile "da neće tako lako otići". Zahtevale su da se uhapsi Dragan J. Vučićević, ali i da ovaj protest neće biti kraj.

Nekoliko desetina aktivistkinja i aktivista okupilo se kako bi još još jednom izrazili nezadovoljstvo koje je počelo od kada je objavljen intervju u Informeru sa serijskim silovateljem.

Prisutni nose transparente „Smrt patrijarhatu“, „Besne smo i dalje“, „Nije tragedija nego ubistvo“, a pored toga poručuju da će ukinuti sistem, te da dodaju „da nisu mete“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je protest počeo, okupljeni su blokirali saobraćaj na Terazijama, dok su aktivistkinje poručile da su dale rok institucijama, koje su odlučile da ih ignorišu. Na ulici su zapaljene i baklje iz kojih izlazi roze dim.

Ženska solidarnost protest ispred Informera Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako javlja reporterka Nova.rs koja se nalazi na licu mesta, okupljeni pozivaju građane da im se pridruže i udaraju u bubanj. Pored toga, ostavile su i poruku ispred Informera za glavnog i odgovornog Dragan J. Vučićevića.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prošlo je mesec dana od kako je Informer objavio intervju u kojem je ponizio sve žene, te dao prostor serijskom silovatelju da preko ekrana još jednom praktično najavi da će počiniti ista dela.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon skandaloznog intervjua, silovatelju Igoru Miloševiću određen je pritvor, a pre nekoliko dana zvanično je produžen.

Aktivistkinja Jelena Riznić objasnila je da su nakon prvog protesta demonstrantkinj predočile svoje zahteve koji se odnose ne samo na povlačenje intervjua, koji je „simbol eksploatacije traume muškog nasilja nad ženama sa svih medijskih platformi“.

Neki od zahteva se odnose na praćenje smernica koje je dala grupa Novinarke protiv nasilja za etičko izveštavanje o problemu nasilja nad ženama u medijima, zatim o prekidu javnog finansiranja medija koji krše ove smernice i donošenje zakona o uspostavljanju registra svih nasilnika i silovatelja po ugledu na već postojeci registar pedofila, a u saradnji sa relevantnim ženskim organizacijama.

„Promene su neophodne i promene se tiču ženskih života — zato nastavljamo borbu na ulicama sve dok ne bude više nijednog femicida, nijednog medija koji bira da ustupi prostor silovateljima i dok sve do jedne žene ne budu imale pravo na dostojanstven život“, navedeno je ranije.

Bonus video: Organizatorke protesta ispred Informera – revoltirane predsednikovom izjavom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar