Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivistkinje i građani protestovali su danas ispred Skupštne nakon protestne šetnje i okupljanja ispred redakcije "Informera" u centru Beograda.

„Borimo se za svet u kom nećemo biti masakrirane kao ljudska bića. Borimo se za svet u kom nećemo biti uznemiravane i proganjanje. Borimo se za svet u kojem mi žene nećemo biti taoci sistema. Za svet u kojem nas neće ubijati jednu po jednu, svet u kom naše suze i krv neće prodavati novine. Svet u kojem je prihvatljivo biti predsednica, direktorka, a ne samo sekretarica i služavka. Ko snosi odgovornost za to što se majci u Vršcu nije verovalo. Ko snosi odgovornost što se po zna koji put ženama nije verovalo“, rekla je Radmila Petković iz Ženske solidarnosti.

Aktivistkinje su navele i da zahtevaju prekid finansiranja javnim novcem svih medija koji krše Kodeks novinara Srbije, kao i uvođenje registra silovatelja.

Jelena Riznić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Došle smo da se suočimo našom voljom sa stvarnošću i neka odatle krene naša revolucija. Borimo se svet u kom nećemo biti izložene nasilju muškaraca i institucija. Borimo se za svet u kom nećemo biti izložene nasilju muškaraca i institucija. Gde god žene pate, mi smo tamo, gde god se žene bore mi smo tamo. Dok svaka žena nije slobodna, nije žena nije slobodna“, poručila je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

„Sramota me je današnje Srbije gde institucije ženama nisu obezbedile minimum zaštite nakon prijave nasilja. Ponosna sam na sve nas koje se borimo da se sa Jutjuba skine snimak intervjua sa serijskim silovateljem. Pošto naša država neće ili ne može da skine snimak, mi smo obratili organizijama iz SAD-a da nam pomognu da skinemo snimak sa Jutjuba. Mi se nadamo da ćemo skinuti snimak i pobediti Informer“, istakla je Macanović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Danas samo ovde jer institucije ćute, jer su u jednoj nedelji jedno dete i žena ubijeni. Danas smo ovde da pokažemo da nas nije lako lako utišati i da se ne bojimo“, poručila je jedna od organizatorki protesta ispred redakcije „Informera“.

Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

Aktivistkinje su na ulazu u redakciju „Informera“ isplele mrežu od vune i postavile natpise „zatvoreno, vaše žene“ i „zatvoreno, vaše dete“.

„Želimo da nas čuju, a mi ćemo nastaviti da izlazimo ulicu zato što moraju da nas čuju. Emotivne smo, histerične i na ivici nervnog sloma zbog nasilja, ignorisanja i zbog smrti žena. Mi hoćemo medije koji će odgovorno da rade i snimak intervjua sa silovateljem još uvek nije skinut sa interneta. Živela ženska revolucija“, poručila je na kraju obraćanja jedna od govornica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred redakcije „Informera“ je u ovom trenutku više od stotinu ljudi, a za saobraćaj su zatvorene trake u oba smera na Terazijama.

Aktivisti i građani uzivikuju „go*no jedno, kako smeš“, ono što je rekla građanka koja je napala Vučićevića.

Na transparentima piše „Srbijo ustani protiv nasilja“, „Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju“, „Sigurnost za žene. Robija za nasilnike“, „Eksluzivno je to da ste go*no“, „Gde je i šta radi Centar za socijalni rad“, „Ove veštice ne gore“.

Jelena Riznić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Okupljeni viču „ženska revolucija“ i poručuju „Bes na ulice. Pravda za žene i devojčice“.

Na protestu je i koopredsednica stranke Zajedno profesorka dr Biljana Stojković, Radomir Lazović i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, kao i aktivistkinja Aida Ćorović.

„Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje nisu usvojili dnevni red čija je tema bila intervju koji je „Informer” objavio sa višestruko osuđivanim silovateljem. Od nas, žena, sada se očekuje da ućutimo i zaboravimo na ovo. Ali mi ne možemo da zaboravimo strah koji osećamo svaki put kada same šetamo ulicom. Ne možemo da zaboravimo ni ovaj, ko zna koji po redu, pokušaj uniženja ženskog pola od strane medija i onih koji bi trebalo da snose odgovornost za poruku koja se šalje narodu“, poručili su ranije iz „Ženske solidarnosti“ i naveli da se protest se održava jer njihov primarni zahtev nije ispunjen.

***

BONUS VIDEO: Olivera Zekić o intervjuu sa silovateljem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar