Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Dobar dan. Vaše pasoše, molim. Takođe moramo uzeti otiske najmanje četiri prsta. Hajde još samo da vas i slikamo. Hvala vam i prijatan boravak".

Ovako bi od 10. novembra ove godine trebalo da izgleda ulazak u Evropsku uniju i Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koje su članice šengenskog sistema, za državljane oko 60 zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tada će početi sa radom novi ulazno-izlazni sistem (Entri/Ekit Sistem – EES), koji je uspostavljen u novembru 2017. godine, a njegova primena je više puta odlagana.

Implementacija drugog Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) najavljena je za sledeće leto, što će značiti da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU moraju da se prijave za dozvolu za ulazak putem interneta, uz plaćanje takse od sedam evra bankovnom karticom.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, čipovi sadrže otiske prstiju i fotografije i u potpunosti su usklađeni sa uslovima koje traži EU da bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

I dalje ostaju opšti uslovi – da putne isprave ne smeju isteći za manje od tri meseca od datuma kada lice planira da se vrati u svoju zemlju ili da pasoš ne sme biti stariji od deset godina.

Koje su nove promene od sredine 2025.

ETIAS će zahtevati od građana oko 60 zemalja da popune poseban formular putem interneta ili mobilne aplikacije pre putovanja.

Prilikom prvog popunjavanja prijave putnik unosi lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i detalje putne isprave.

Putnik će takođe morati da unese podatke o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, kao i detalje o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU.

Takođe će se tražiti detalji o svim krivičnim presudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije o tome da li je osoba deportovana iz bilo koje zemlje.

Putnici su obavezni da plate i doplatu od sedam evra, koja se plaća platnom karticom. Plaćanje se vrši kao i svaka onlajn kupovina.

Foto: Shutterstock

Upisati broj kartice, rok važenja, podatke o licu na čije ime je kartica izdata, kao i CVV/CVC trocifreni broj odštampan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Račun mora imati potreban iznos novca konvertovan u lokalnoj valuti.

Naknadu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengena, kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze van EU.

„Grupna” prijava neće biti moguća, odnosno u slučaju porodičnog putovanja svaki član će morati posebno da se prijavi za ETIAS.

ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će prihvatati samo latinična slova.

Putnik će moći da pauzira popunjavanje prijave, sačuva promene i nastavi sa unosom podataka u roku od 48 sati.

Koliko vremena je potrebno za obradu zahteva?

Kako se navodi na zvaničnom sajtu sistema ETIAS, obrada bi trebalo da traje „nekoliko minuta“.

Ako će potrajati duže, putnik bi trebalo da dobije obaveštenje u roku od četiri dana.

Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, na primer, potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju, koje treba dostaviti u roku od deset dana, u kom slučaju zahtev treba da se obradi u roku od dve nedelje.

Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira da putuje i u tom slučaju zahtev treba da bude obrađen u roku od 30 dana.

Zbog toga se putnicima savetuje da popune formular najmanje mesec dana pre kupovine karte ili rezervacije smeštaja.

Pročitajte još:

Ako putniku bude odobren ulazak u EU, dobiće obaveštenje putem e-pošte.

ETIAS dozvola važiće tri godine ili do zamene putne isprave kojom se neko prijavio.

Obrazac je vezan za putnu ispravu, što znači da važi samo uz pasoš sa kojim je prijava za ulazak. Novi pasoš znači novu prijavu. Ako je ETIAS plaćen i odobren za putovanje u jednu zemlju, važi i za drugu.

ETIAS ovlašćenje ne znači da osoba može boraviti u EU duže od 90 dana u periodu od šest meseci ili raditi u EU.

Putnik će moći da ulazi i izlazi iz EU koliko god puta želi i da putuje na bilo koju destinaciju unutar šengenskog prostora tokom perioda važenja dozvole sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Šta ako čovek nema internet, bankovnu karticu, nepismen je itd?

Roditelji popunjavaju formular za svoju maloletnu decu, koja su oslobođena plaćanja takse od sedam evra.

Svako može ovlastiti treću stranu – drugu osobu ili komercijalnog posrednika – da se prijavi u njihovo ime ili u ime svoje maloletne dece.

Kod posrednika, na primer turističke agencije, mora se potpisati izjava o zastupanju za svako lice pojedinačno, a isto važi i u slučaju da se za osobu prijavi prijatelj, komšija, ćerka ili sin.

Obrazac deklaracije će biti dostupan kada sistem bude operativan, omogućavajući trećoj strani da obrađuje nečije lične podatke. Osoba ili kompanija koja je posrednik će takođe morati da unese svoje podatke.

Posrednik ima pravo da naplati „razumnu naknadu“, a EU je predvidela mogućnost anonimnog prijavljivanja onih koji naplaćuju previsoku proviziju.

Onima koji se odluče da se prijave preko posrednika savetujemo da pre slanja posebno provere da li su podaci u prijavi tačni, jer u slučaju greške – na primer ukucavanja nule (0) umesto slova „O“ – prijava može biti odbijen, otkazan ili otkazan.

U slučaju da putnik uoči grešku, može popuniti novu prijavu ili zatražiti ispravku greške u staroj prijavi, a postupak obrade u ovom slučaju traje do 30 dana.

Pasoši Foto: Shutterstock

Kako otići na sahranu, posetiti roditelja koji je državljanin EU i slično?

ETIAS obrazac neće morati da popunjavaju osobe koje imaju važeću vizu – studentsku, radnu ili slično – ili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji EU.

Obrazac ne popunjavaju ni lica koja žive uz granicu i poseduju granične propusnice, uz predočenje kojih prelaze da bi, na primer, obrađivali svoje njive sa druge strane linije.

Članovima posade na brodovima i avionima za neke zemlje EU biće potreban ETIAS obrazac, za druge neće, što bi trebalo da provere pre iskrcavanja.

Izuzeci su i odlazak na lečenje u slučaju opasnosti po život podnosioca zahteva ili srodnika, odlazak na sahranu člana porodice, obaveza pojavljivanja pred sudom ili neka „važna obaveza“.

U tom slučaju putnik popunjava ETIAS prijavu za tzv ograničenu licencu sa navođenjem razloga.

Dozvolu izdaje država u koju lice putuje i važi samo za putovanje u tu zemlju najduže 90 dana. Na primer, ako je u pitanju odlazak na sahranu, država EU može odobriti ulazak samo za dane sahrane.

Ako osoba u međuvremenu podnese zahtev i dobije drugi ETIAS za putovanje u sve zemlje Šengena, ograničena dozvola automatski prestaje da važi.

Izuzeci su predviđeni za plaćanje poreza.

Ako, na primer, dete putuje u zemlju u kojoj živi njegov roditelj koji je državljanin EU ili je član šengenskog sistema, neće morati da plati sedam evra, ali ako želi da putuje u drugu zemlju, moraće da popuni novi ETIAS obrazac i uplati pomenuti iznos. Isto važi i za supružnike ili registrovane partnere.

Nosioci diplomatskih ili specijalnih pasoša čije zemlje imaju potpisane sporazume sa EU, zaposleni u NATO-u ne moraju da apliciraju za ETIAS dozvole, kao ni ljudi koji su u tranzitu preko evropskog aerodroma.

Osobe sa dvojnim državljanstvom države članice EU ne moraju da se prijave pod uslovom da putuju sa pasošem ili ličnom kartom te zemlje.

Foto: EPA/FEDERICO GAMBARINI

Šta ako EU odbije da vam da dozvolu?

Licima bez ETIAS ovlašćenja biće odbijen ulazak na granicu.

Čak i dobijanje tog sertifikata ne znači da se putniku automatski odobrava ulazak u zemlju EU. Svi putnici će i dalje biti pregledani, a granični službenik može odbiti ulazak osobi koja ne ispunjava uslove.

Neki od uslova za ulazak su važeća putna isprava najmanje tri meseca od datuma planiranog povratka, da pasoš nije stariji od deset godina, da je boravak opravdan i da lice ima dovoljno novca do planiranog povratka. .

Uobičajeni iznos je oko 100 evra dnevno i zavisi od zemlje članice EU.

Neki od razloga za odbijanje ulaska su ugrožavanje bezbednosti ili zdravlja, ako je lice predmet poternice neke države i slično, što se utvrđuje proverom u baze, lekarskim pregledom i sl.

Ako se zahtev za ETIAS odobrenje putovanja odbije, poništi ili poništi, osoba će dobiti e-poruku u kojoj će biti navedeni razlozi za odbijanje i naziv organa koji je doneo odluku.

Postoji mogućnost žalbe, a e-mail će sadržati informaciju kojoj zemlji ili zemljama da se žalite sa opisom odgovarajuće žalbene procedure. Žalbe se rešavaju u skladu sa zakonima tih zemalja.

Osoba čija je prijava odbijena može ponovo podneti zahtev za ETIAS dozvolu.

Ako osoba opozove sopstveni zahtev, ne može se posle predomisliti, već mora da popuni novi formular.

Taksa se ne vraća ako je prijava odbijena.

Otisak prsta Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Da li će to stvoriti veće gužve na granicama?

Uvođenjem EES-a ostaje skeniranje putnih isprava, prestaje pečatiranje pasoša na graničnom prelazu, ali bi uzimanje otisaka prstiju i slikanje koje će biti uzeto na svakom graničnom prelazu moglo da produži čekanje u redovima.

Na aerodromima provere će se vršiti po sletanju na aerodrome.

Države članice su izmenile svoje zakone kako bi smanjile potencijalne gužve na kopnenim prelazima.

Uzimanje biometrijskih podataka i provjere kroz baze podataka države EU mogu obavljati i prije graničnih kućica – dok putnici čekaju u redu – kako bi se omogućila bolja protočnost.

To znači da će granični policajci moći s posebnim uređajima hodati od vozila do vozila ili ulaziti u autobuse kako bi uradili provjeru putnika.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zašto je uspostavljen sistem?

Novi EES sistem je postavljen kako bi se baze članica EU više povezale kako bi se olakšalo praćenje vremena i mesta boravka i kako bi se osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest meseci.

Jedan od ciljeva novih mera je da se kriminalcima ili teroristima oteža ulazak u EU sa lažnim pasošima, jer će se biometrijska kontrola vršiti svaki put kada pređu granicu.

Putnici neće plaćati naknadu za uzimanje biometrijskih podataka.

Podaci će biti dostupni policijskim službama zemalja članica Šengenskog sistema i policijskoj agenciji EUROPOL tokom krivičnih istraga, posebno terorizma i organizovanog kriminala.

Provere biometrijskih podataka biće pooštrene sredinom 2025. godine, a tačan datum nije određen.

Slične sisteme su već uvele Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare