U novinama “Nova”, u petak, pročitajte: Ko je i zašto imao ključnu ulogu u uklanjanju barikada na severu Kosova; Lekovi najnovije generacije za pet najtežih bolesti i dalje nedostupni u Srbiji. Saznajte i kako je teniski as Novak Đoković dočekan u Australiji godinu dana nakon deportacije.

Ko ima ključnu ulogu u razrešenju krize na severu Kosova: Presudna uloga SAD u uklanjanju blokada.

Počelo je uklanjanje barikada na severu Kosova, uhapšene Srbe puštaju iz pritvora, a specijalne jedinice kosovske policije više neće moći na sever bez saglasnosti Kfora i legalnih srpskih predstavnika. To je rezultat dogovora Beograda i Prištine, koji je postignut posredstvom međunarodne zajednice. Ipak, sve ukazuje na to da je ključnu ulogu u razrešenju ove krize na severu imala Amerika.

Rezultati dijaloga u poslednjih 10 godina: Priština dobila sve, Beograd gotovo ništa.

Kosovo je od 2013. do danas dobilo pozivni broj, srpska policija i pravosuđe su integrisani, vlasti su pristale na kompromis oko tablica i ličnih karata, dok je Zajednica srpskih opština, čije je formiranje predviđeno Briselskim sporazumom, i dalje mrtvo slovo na papiru.

I dalje kaskamo za razvijenim zemljama u lečenju: Srbija mora da nabavi nove lekove za pet najtežih bolesti.

Na pozitivnoj listi u 2023. godini neophodno je da se nađu inovativni medikamenti za rak pluća i kože, dijabetes, multiplu sklerozu i retke bolesti.

Misterija likvidacije Srbina u Kambodži: Pobegao od zatvora u Aziju, živeo na visokoj nozi.

Ubijeni Strahinja Dačković (37) osuđivan u Srbiji zbog nekoliko krivičnih dela, motivi zločina i dalje nepoznati.

Od izložbi svetskih i domaćih slikara do pohoda na Veneciju: Likovna scena zablistala u 2022.

U godini za nama imali smo priliku da se podsetimo Vlade Veličkovića, Uroša Predića, Olge Jevrić, upoznali se s delima slavnog Ervina Vurma, svedočili raznorodnom stvaralaštvu Mrđana Bajića…

Australijanci sada brane Đokovića i priznaju da je deportacija bila greška: Bes je pogrešno usmeren na Novaka.

Stigao je u Adelejd i pripremio se za lavinu provokativnih pitanja. I to je jedna od najboljih odluka koje je mogao da donese. Đoković će od 2. januara napasti trofej na turniru iz serije 250 u izuzetno jakoj konkurenciji (Ože-Alijasim, Medvedev, Rubljov, Siner, Rune), a usput će morati da prođe kroz lavinu oprečnih komentara.

Pronađite svoj primerak novina „Nova“.

Bonus video: Dejan Tiago Stanković