Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ne smiruje se bura zbog informacije da se na na obroncima Suve planine nedaleko od izvorišta Studena sa koga se građani Niša snabdevaju vodom obavljaju bušenja u potrazi za bakrom i srebrom.

Građani sa užasavanjem dele na društvenim mrežama vest da australijska kompanija „Apollo Mineral Limited“ svojim mašinama buši brdo između Bancareva i Gonje Studene u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra.

Tokom jučerašnjeg dana reagovali su i pojedinci, ali i predstavnici opozicionih stranka, a pokret Kreni-promeni pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se traži zabrana istražnih radnji za potrebe projekta rudnika bakra i srebra.

PROČITAJTE JOŠ

Peticiju je prvog dana potpisalo 7.000 ljudi, a neki od komentara građana koji su dali svoj potpis je da Suva planina mora da ostane netaknuti rezervat prirode, da se nikako ne sme dozvoliti da stranci kopaju i ugroze vodosnabdevanje Niša.

Foto: GG „Dragan Milić“

„Sve lepo bi da unište. Umesto da se okrenemo turizmu, ekologiji, poljoprivredi i privlačenju turista, mi bismo rudnike i otrove u Srbiji. Nema kopanja i tačka“, napisala je jedna od potpisnica peticije.

U peticiji se navodi da se oblast planirana za rudarska istraživanja nalazi na Suvoj planini, a u neposrednoj blizini Sićevačke i Jelašničke klisure, koje su prepoznate kao parkovi prirode i specijalni rezervati.

„Ove klisure nisu samo prirodne lepote od izuzetnog značaja, već i ekološki važna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Rudarska istraživanja i eksploatacija mogu trajno narušiti ovaj dragoceni prirodni ekosistem, uništiti staništa i narušiti biodiverzitet. Zahtevamo da se odmah preispitaju odluke koje su dovele do izdavanja dozvola za istraživanje uzimajući u obzir dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje lokalne zajednice. Pozivamo nadležne da preduzmu sve mere kako bi zaštitili prirodna bogatstva i izvore pijaće vode u ovoj oblasti i obustave sve dalje radnje u vezi sa geološkim istraživanjem i rudarskom eksploatacijom“, rečeno je u tekstu peticije.

Foto: GG „Dragan Milić“

Odbornici Grupe građana “Dr Dragan Milić” najavili su da će zatražiti dopunu dnevnog reda Skupštine grada na temu rudarenja u Nišu, kao i dopunu dnevnog reda Skupštine opštine Niška Banja na čijoj teritoriji se obavljaju bušenja.

Obe sednice biće održane ove nedelje, Skupština opštine Niška Banja zakazana je za 9. oktobar, a Skupština grada Niša za 10. oktobar.

Doktor Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana rekao je da će zatražiti da se hitno obustavi bušenje, a da nadležni objasne građanima Niša pod kojim uslovima i ko je dozvolio istražna bušenja u blizini vrela Studena.

Kompanija „Apollo Mineral Limited“ saopštila je na svom zvaničnom sajtu da je bušenje na dubini od 600 metara počelo na lokaciji Studena, jednoj od potencijalnih nalazišta koji su deo njihovog projekta u Srbiji – „Beogradski projekat bakra“.

Ministarstvo rudarstva i energetike potvrdilo je da su firmi „Edelweiss Mineral Exploration“ registrovanoj u Srbiji od strane komanije „Apollo Serbia Limited“ odobrena geološka istraživanja na potezu sela Gornja Studena- Bancarevo još 2021. godine.

U tom ministarstvu kazali su da se istraživanja mogu raditi jedino uz poštovanje uslova koja izdaju Zavod za zaštitu prirode Srbije i nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dodali su da se još ne može pričati o otvaranju rudnika na lokaciji Studena jer su geološka istraživanja u početnoj fazi.

BONUS VIDEO Skupština u Bogatiću odlučuje o zabrani istraživanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare