Niš, protest, parking pored škole
Foto: MiljanaIsailović/Nova.rs

Borba Nišlija protiv gradnje parkinga pored Osnovne škole „Sveti Sava“ u Nišu se nastavlja. Članovi Saveta roditelja te škole najavili su da će se sutra, 31. maja u 18 časova okupiti u školskom dvorištu kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom grada da na 20 metara od škole gradi parking koji će, kako su istakli, ugroziti zdravlje i bezbednost dece.

Oni su poručili da ne prihvataju zagađeno i nebezbedno okruženje za svoju decu.

„Radovi na izgradnji parkinga su započeli i bezbednost dece je već sada ugrožena jer ne postoji nikakva zaštitna ograda između školskog dvorišta i prostora na kome rade bageri i kamioni“, istakli su članovi Saveta roditelja u pozivu za sutrašnje okupljanje.

PROČITAJTE JOŠ

Stanovnici tog dela grada su zbog gradnje parkinga do sada dva puta protestovali, pokrenuli su peticiju protiv izgradnje parkinga i bili na sastanku kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Građani traže da na delu školskog dvorišta, za koji kažu da je školi nepravedno oduzet, umesto parkinga bude uzgrađen park sa saobraćajnim poligonom za bicikliste.

Maja Randjelović, arhitekta i jedna od članica delegacije roditelja, koja je o izgradnji parkinga krajem aprila razgovarala sa gradonačelnicom, više puta do sada je istakla da je gradnja parkinga protivzakonita.

Ranđelović je kazala da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako  Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine kaže da zgrada škole ne sme biti  bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja. Ona je je takođe naglasila da je gradnja parkinga krenula bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu i bez postavljanja zaštitne ograde.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prošle nedelje je najavila da će parking biti izgrađen i da izgradnja nije protivzakonita.

Novinarima je rečeno da su u toku pripremni radovi, za koje nije potrebna građevinska dozvola i gradilišna tabla.

BONUS VIDEO: Parking na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare