Niš, parking pored škole, bager, gradilište
Foto: MiljanaIsailović/Nova.rs

Gradnja parkinga pored Osnovne škole "Sveti Sava" Nišu, protiv koje se roditelji i učenici protive, ipak će biti nastavljena, najavili su danas predstavnici grada Niša.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da izgradnja nije protivzakonita, kao što roditelji tvrde.

„Nismo dužni da radimo Studiju zaštite životne sredine, jer se radi o parkingu sa 200 mesta, a Studija je potrebna za parkinge koji imaju više od 1.000 mesta. Osim toga nije tačna ni informacija da parking mora da bude udaljen 50 metara od škole“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da građevinski radovi na izgradnji humanitarnog parkinga još nisu počeli i da su u toku pripremni radovi.

„Onog trenutka kada krenu građevinski radovi, biće postavljena tabla, a biće i izdata građevinska dozvola“, izjavila je Sotirovski.

Pomoćnica gradonačelnice za građeviski sektor Marina Živulović Petrović izjavila je da građevinska dozvola za rad na parkingu još uvek nije potrebna.

„Kada počnu da se izvode radovi koji po zakonu podležu građevinskoj dozvoli, ona će biti i izdata. Radovi koji se sada izvode odnose samo na otklanjanje humusa i ravnjanje terena“, objasnila je Živulović Prvulović.

Ona je kazala da izgradnjom parkinga deca neće biti ugrožena.

„Neće biti ni buke niti zagađenja vazduha zbog parkiranja. Da bi smo spričili bilo kakvo zagađenje i buku, zasadićemo tuje prema školi koje će biti na razmaku od 80 centimetara i visine 1,2 metra“, rekla je Živulović Prvulović.

Dodala je da će pored parkinga biti postavljena ograda kako bi se sprečilo da deca prilaze tom prostoru.

Roditelji i učenici škole „Sveti Sava su dva puta protestovali zbog najavljene gradnje parkinga i pokrenuli peticiju da se gradnja zaustavi.

Oni zahtevaju da na tom prostoru kao nekada bude park sa biciklističkim poligonom.

Upozorili su da važeći propisi ne dozvoljavaju da „izvori buke i zagađenja“ budu na manje od 50 metara od škole, a parking bi bio izgrađen na samo 20 metara od škole.
Roditelji su podneli prijavu Građevinskoj inspekciji jer je izgradnja krenula bez obavezne građevinske table i obezbeđivanja gradilišta.

BONUS VIDEO – Dobrica Veselinović o problemu parkiranja u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (1)