Foto: N1

Advokat Ivan Ninić izjavio je da će u ponedeljak, 5. jula, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine razmatrati autentična tumačenja tri zakona kojim se planira "rušenje" predmeta koje građani Srbije vode protiv banaka.

Pročitajte još:

„Ukoliko prođe ova forma tumačenja, svi predmeti, negde oko 200.000 bankarskih predmeta biće urušeni, naši klijenti će izgubiti te postupke, imaće obavezu da plate troškove advokata i enormne troškove banaka”, rekao je Ninić u emisiji Novi dan na N1, u kojoj je gostovao sa kolegom advokatom Čedomirom Kokanovićem.

Ninić je kazao da su advokati bili “apsolutno šokriani” kada su sinoć saznali da je sednica Odbora zakazana.

„Sva ova tri tumačenja suprotna su stavu Vrhovnog kasacionog suda i svim dosadašnjim presudama u korist građana kojima su banke otimale novac na osnovu neosnovane obrade kredita, raznih troškova administriranja, provizija…”, rekao je on.

Navodi da će se razmatrati tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Na pitanje o nacrtu Zakona o parničnom postupku, zbog kojeg negoduju advokati, Ninić kaže da on podriva pravnu sigurnost, koja je ustavna kategorija.

“Ako prođe ovaj zakon, u ovoj formi, mi ćemo biti ispod minimuma dostignutog nivoa ljudskih i civilizacijskih prava”, rekao je on.

Advokat Čedomir Kokanović izjavio je da nacrt Zakona može najbolje da se opiše kao “minsko polje koje je postavljeno ispred suda”.

“Kad je otvorena ‘Pandorina kutija’ promene tako važnog i sistematskog zakona, kao da su se svi mogući lobisti sjatili u taj proces i svako je hteo nešto da izmeni”, rekao je on i dodao da to zaključuje na osnovu brojnosti predviđenih promena.

Kokanović je ponovio da je većina advokata protiv izmena i da smatraju da nacrt ne treba ispravljati, nego napisati ispočetka, ako je novi zakon uopšte potreban.

Prema njegovim informacijama, sastanak Radne grupe za izradu tog nacrta koji je bio zakazan za 1. jul nije održan, a poslednja informacija je da treba da se dogodi 5. jula.

„Najveći broj advokata i advokatskih komora tu Radnu grupu vidi kao ljude koji predstavljaju sami sebe, a ne advokate“, rekao je on.

Kaže i da Advokatska komora Srbije, koja je imenovala svoje predstavnike u Radnu grupu, ima svoje lične razloge da bude „kooperativna sa vlašću“.

On je naveo da su izvesne strukture vlasti pomogle pojedincima da dođu na “određene funkcije”, očekujući saradnju „po cenu interesa članstva komore“.

Ivan Ninić je ocenio da su komore po pitanju Zakona o parničnom postupku “pokazale veliki stepen jedinstva” i kazao da veruje da će država učiniti nešto da na jesen ne bi bilo protesta advokata kao 2014. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare