Foto: Promo

Advokatska komora Srbije najoštrije osuđuje najavljeni predlog autentičnih tumačenja označenih odredbi koja predstavljaju najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane tela Narodne skupštine RS i uperena su protiv interesa građana Republike Srbije. Komora će ovim povodom organizovati konferenciju za novinare u ponedeljak, 5. jula u sali za sastanke ove komore.

Saopštenje Advokatske komore Srbije prenosimo u celosti.

„U pitanju je očigledan pokušaj „silovanja prava“ i advokatura kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći, mora prva da zvoni na uzbunu. Zbog toga obaveštavamo javnost da će Advokatska komora Srbije upotrebiti sve svoje resurse, i pravne i organizacione, kako bi sprečila još jedno narušavanje načela podele vlasti na kome se zasniva svaka civilizovana pravna država. Advokatura se protivi mešanju zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti i ističe da je neprihvatljivo da zakonodavac autentičnim tumačenjima utiče na ishode konkretnih sudskih postupaka“, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da je u prethodnom periodu komora jasno isticala svoju negativnu ocenu stanja naših institucija.

„Advokatska komora Srbije ističe da je uložila velike napore kako bi otklonila ogroman broj spornih zakonskih rešenja u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku i ne prihvata pokušaj izigravanja potpisanog Sporazuma sa Ministarstvom pravde, na bilo koji način. Advokatska komora Srbije poziva Ministarstvo pravde, Vrhovni kasacioni sud i najviše državne organe da postupaju u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i da se jasno stave na stranu građana Srbije, a ne posebnih poslovno – finansijskih centara moći“, stoji u saoštenju i dodaju da ostaju dosledni u odbrani prava građana.

„Advokatura će svakako ostati dosledna u odbrani zajemčenih prava građana, njihove pravne sigurnosti i preduzeti sve neophodne korake koje bude smatrala za potrebne, uključujući i krajnja sredstva“, zaključuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare