Vladimir Vasić Foto: Nova S

Udruženje banaka najavu donošenja Autentičnog tumačenja Narodne skupštine vidi kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Pročitajte još:

„Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Narodne skupštine vidimo potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, što Srbiju konačno oslobađa pozicije da je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj se na sudu rešava pitanje naknada“, objašnjava Udruženje banaka Srbije.

Kako ističu, autentično tumačenje doneće direktnu korist građanima i privredi Republike Srbije.

„Ta korist je, pre svega, u veoma povoljnim uslovima kreditiranja, koji su omogućeni ranije postignutom stabilnošću i likvidnošću bankarskog sistema. Kao što smo više puta upozoravali, ta sigurnost, kao i poverenje između banaka i klijenata, ozbiljno su uzdrmani talasom tužbi, koji je generisan i podržan od određenih interesnih grupa“, navodi se u saopštenju i dodaje da Udruženje banaka veruje „da će upravo te interesne grupe biti najoštriji protivnici Autentičnog tumačenja, jer se trajnim rešavanjem ovog pitanja ugrožava njihov interes, koji se meri u milionima, ili desetinama miliona evra. Ukidanjem masovnih procesa na gubitku je samo ta interesna grupa, dok su na dobitku i klijenti i banke, koji mogu da se vrate obnavljanju međusobnog poverenja i daljem poboljšanju uslova za sve korisnike bankarskih usluga u Srbiji“, navodi se dalje i dodaju:

„Iako su same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do
sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi po osnovu Autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo“, zaključuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare